Fyll på din energi med Raw Food

Filosofin bakom raw food är enkel. Du använder nyttiga råvaror och tillagar dem utan upphettning. Kullaliv gick på rawfoodkurs hos Åsa Paul Johansson och fick sex härliga recept med sig hem.

-Jag har alltid varit intresserad av kopplingen mellan diet och hälsa och kom tidigt i kontakt med Ann Wigmore – ”grandmother of raw food”. För sju år sedan beslöt jag mig för att satsa helhjärtat på raw food och utbildade mig senare till lärare, berättar Åsa Paul Johansson i en fullsatt kurslokal i Mölle.

Till vardags bor hon i Florida, USA, men har rötterna i Skåne. När hon hälsar på sina föräldrar i Mölle passar hon på att ge kurser i raw food.

Åsa serverar en sprudlande grön drink bestående av äpplen, selleri, lime och myntablad och förklarar varför det är så bra med ”raw”.

-Mycket av energin i maten försvinner vid 42 grader. I raw food använder vi råvarorna som de är och då behåller de sin naturliga näring – enzymer, vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror, fibrer, syre och livskraft.

-Viktigt i raw food är också att vi finfördelar ingredienserna. På så sätt blir det lättare att smälta maten och vi får mer energi över.

Bovete – en ört besläktad med rabarber – är en favorit bland rawfoodälskarna. Och vem kan säga nej till ett livsmedel som innehåller mängder av proteiner, vitaminer och mineraler och sänker blodsocker, kolesterol och blodtryck. Bovetet ska ligga i blöt och måste sedan sköljas noga innan det hamnar i mixern där Åsa också lägger ner nektariner, bananer, kokosolja och vaniljpulver. Gröten är perfekt till frukost. Extra god blir den om man toppar den med hackad färsk frukt eller kokosnötsflingor och gojibär

Som lunch eller kvällsmål passar nästa rätt – spenatfluffigt palsternacksris. Åsa mixar först palsternacka, pinjenötter och salt i en matberedare, tillsätter sedan vinäger, spenat och tranbär och till sist valnötter. Konsistensen är lite annorlunda, men smaken härlig.

När Åsa lade om sin kost och började med raw food märkte hon snabbt skillnad. Hon fick mer energi, kände sig både yngre och starkare. Raw food ger en helt annan mättnadskänsla vilket gör att det går att hoppa över en måltid utan att bli hungrig på samma sätt.

Åsa vill inspirera människor att prova på det ”råa” köket. Hon menar att det är viktigt att inte gå ut för hårt utan att lite försiktigt börja plocka in det gröna i matlagningen. Att lägga till en grön drink, en sallad varje dag, färska frukter och nötter. Hon rekommenderar att börja försiktigt med enkla rätter och lära sig recepten utantill.

– När kroppens celler fått näring får man ett behov. Raw food är inte svårt. Det svåra är att tänka om och sätta igång. Rätterna är enkla att göra. Det man behöver är en matberedare och en mixer.

*     *     *

Örtmarinerade Svampar

5 stora skogschampinjoner eller liknande (ca 7 dl)
2 matskedar olivolja eller annan olja du tycker om
1,5 matsked äppelcidervinäger, ej filtrerad eller pastöriserad
1,5 matsked Tamari (eller annan sojasås)
1 handfull färska örter, hackade, som persilja, rosmarin, salvia, timjan etc.
1 klyfta vitlök, pressad 

 

1. Rensa svamparna genom att borsta och skrapa eller torka med hushållpapper. Skölj inte i vatten. De kommer då att suga upp vattnet och inte marinaden. Skär i munsbitar. De krymper vid marinering.

2. Häll olja, vinäger och Tamari, samt örter och/eller vitlök om du använder det, i en ziploc-påse  och skaka om. Tillsätt svamparna och skaka igen. Se till att alla är väl täckta med marinad.

3. Låt svamparna marineras i någon time, ju längre desto mjukare blir de.

2–3 portioner

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.