Konsten är en väg att överleva

Han är upptagen av liv, död och förvandlar det själv­upplevda till något universellt. När Ulf Rollof ställer ut på Krapperups konsthall har han med sig skjutmålningar och blåkopior från Mexiko.

Ulf Rollof är en internationellt omtalad konstnär och har ställt ut i Europa, Latinamerika, Kanada, Japan och Indien. Redan tidigt i sin karriär representerade han Sverige på Venedigbiennalen och Documenta IX. Hemma i Sverige har hand bland annat ställt ut på Göteborgs konsthall, Moderna museet och Millesgården.

Ulf Rollof är precis hemkommen från Mexiko när Kullaliv når honom på telefon i Stockholm. Han berättar att han hans senaste projekt handlat om att dokumentera skyddsgaller i några bostadskvarter i den myllrande mexikanska huvudstaden, där våld och brott tillhör vardagen.

– Det blev en inventering av tiden, av kulturen och den situation människor i Mexiko City befinner sig i. Man köper galler för att skydda sig själv och sina saker. Jag är intresserad av människors föreställningar om vad hot är och hur det ser ut.

Gallren speglar tiden som passerat. Här finns vackra, gamla galler, i art noveau-mönster men också nutida, hårda, fyrkantiga former. För sin dokumentation återvände Ulf Rollof till blåkopian – en teknik som han arbetade med redan som 20-åring i Kalifornien. Blåkopian upptäcktes på 1800-talet och användes till att reproducera konstruktions- och arkitektritningar.

– Mitt arbete väckte stor uppmärksamhet i Mexiko City. På Krapperup visas verken för första gången i Sverige. Det ska bli kul.

I flera år har Ulf Rollof skapat konstverk i glas – där glaset i olika färger – ofta i samma storlek som en affisch – beskjutits med revolver. När han ställde ut sina skjutmålningar på Moderna museet 2011 skrev intendenten Iris Miller-Westermann: ”Om man nämligen studerar skotthålen närmare uppenbarar de en oväntad skönhet: bakom den slutna ytan, omgärdad av glasets strålformiga sprickor, får man syn på en öppning mot en okänd dimension med hisnande, outforskade bråddjup.”

Tidigare har Ulf Rollof arbetat med enfärgade glas. Till Krapperup tar han med sig ny serie glasmålningar, där han använt gammalt tyskt jugendglas för att skapa nya effekter.

– Glaset som ofta användes i kyrkor. Det är lite tunnare, ljuset passerar vackrare. Jag har smält ihop flera färger och fått fram mönster. När glaset blir beskjutet blir det helt annorlunda, helt unikt.

Ulf Rollofs konst handlar ofta om det närliggande och självupplevda och förmedlar en känsla av människans skörhet och sårbarhet.

Han berättar att han för åtta år sedan, efter en lång tid med våldsamma smärtor som gjorde honom oförmögen att arbeta, fick diagnosen Parkinsons sjukdom.

– Sjukdomen har inneburit att jag kommit nära smärtan och många saker som har med kroppen att göra. Man blir öppen för sårbarheten när man befinner sig i den situationen. Genom konsten finns en väg att överleva.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.