Lev lite råare

Lev lite råare

Börja morgonen med hallongröt, ta med en färsk tomatsoppa till jobbet och bjud familjen på rosa bananglass till dessert. Det är enkelt att plocka in rawfood i vardagen och få en riktig energiboost, menar Åsa Johansson, aktuell med en ny kokbok.

–När jag började med Raw food för tjugo år sedan vaknade jag glad varje morgon och tyckte att det var fantastiskt. Då visste jag inte det jag vet idag – att bakteriekulturen i tarmen påverkar vår hjärna och vårt välmående. En rawfood-kost ger inte bara ett en lätthet och energi i kroppen utan också mental glädje, säger Åsa Johansson när vi ses en solig augustidag för att tala om hennes nya kokbok.

Åsa Johansson är utbildad rawfood-lärare och har efter många år i Fort Lauderdale, Florida sin bas i Mölle. Idag ger hon kurser och föreläsningar och har också en egen blogg där hon lägger ut recept och berättar om de senaste forskningsrönen. Kortfattat kan man beskriva rawfood som naturlig, färsk och oprocessad mat. Råvarorna – det kan vara frukter, bär, grönsaker, frön, nötter, alger och oljor – hettas aldrig upp över 42 grader, vilket gör att maten rik på bland annat vitaminer, mineraler, enzymer och antioxidanter.

–I rawfood finns det gott om växtfibrer. Det är lördagsgodis för de goda bakterierna i tarmen. Då sprider de ut sig, trycker tillbaka de patogena, sjukdomsalstrande bakterierna, som inte får lika stor plats. Magen sköter sig och man får ett mer stabilt immunförsvar. Lägger man om till cirka 75 procent raw food så känner man en stor skillnad både fysiskt och mentalt, säger Åsa som sedan sju år tillbaka nästan enbart äter rawfood.

Tanken med hennes nya bok är att inspirera andra att starta med eller plocka in mer rawfood i sitt liv. Man kan börja med en energigivande drink, en lätt och färgglad frukost, en grönsakssoppa till lunch och istället för en köttfärs till pastan göra en färs på valnötter. För att det ska vara enkelt har Åsa valt ut en recept som räcker till alla måltider under tre dagar. Alla ingredienser i boken är välbekanta och lätta att få tag i.

–Fler och fler inser hur viktigt det är med kosten. Äter vi det kroppen är ämnad för mår vi bra, får energi och känner oss vitala. Man behöver inte lägga om kosten, det räcker bra att tillföra rawfood. Man kan börja med en juice eller smoothie och bland in mer grönt och man kan göra en dessert som rosa bananglass. Det är det lättaste sättet att få med familjen, säger Åsa med ett leende.

Här ger vi dig några recept:

BLÅBÄRSCHIA

1 portion

En lätt, fräsch och uppfriskande frukost med härlig lila färg! Chiafrön är fulla av både protein och omega-3.

Ingredienser

2 matskedar chiafrön

1 dl frysta blåbär  

1½ dl vatten

1 äpple, fint hackat eller tärnat

En liten näve (ca 1 matsked) russin och/eller tranbär

Valfritt: kokosflingor eller kokoschips

Gör så här

Lägg chiafrön och blåbär i en kopp eller skål. Tillsätt vatten och rör runt. Ställ i kylskåpet i en timma eller över natten.

Häll på äpple och tranbär/russin och rör för att blanda.

Toppa med kokos (eller vad du helst tycker om).

Tips
Puddingen blir automatiskt sötare om du lägger i russinen från början tillsammans med chiafrön, blåbär och vatten och låter allt dra tillsammans.

ASIATISK KELPSALLAD

2 portioner 

Kelp- eller sjögräsnudlar är ett gott och enkelt sätt att äta havsalger. Eftersom de är mycket milda utan en egen distinkt smak, kan du vara kreativ när det gäller kryddstarka och smakrika dressingar eller såser att hälla på. Bara skölj de glas-klara nudlarna och förvara det du inte använder i vatten i glasburk i kylen. Japanice-dressingen ger en härlig asiatisk smak till rätten utan fett eller olja.
 

Ingredienser

2 morötter
1 persiljerot eller palsternacka
3 blad Pak choy eller annan kål
½ röd mild paprika
2 gröna salladslökar
½ påse sjögräsnudlar, kelpnudlar


Gör så här

Riv morötter och persiljerot. Skiva Pak choy, paprika och salladslök tunt. Mat-beredare gör det snabbt och enkelt. Lägg över i en skål.
Skölj nudlarna och skär i 3-4 cm bitar. En sax är behändigt. Lägg dem i skålen.
Häll på dressing och rör om.

Japanice-dressing

Vispa ihop: ½ dl Tamari (soyasås utan vete), ½ dl vatten, 1 matsked färsk citronsaft, 2 teskedar hackad vitlök, 2 teskedar hackad färsk ingefära, 2 tesked-ar rå honung eller kokosnektar.

Tips
Avokadotärningar är gott i, särskilt om du tycker dressingen blev i starkaste laget.
Sjögräsnudlar finns i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.


ROSA BANANGLASS

1 portion
Njut av härlig sorbet eller ”glass” även om du inte har en glassmaskin! Gjord på enbart frysta bananer och hallon, det är det hela. Man kan lägga till lite honung, agavesirap eller annan sötning om man vill, men oftast behövs det inte.

Ingredienser

1 banan, riktigt mogen, skalad

1 näve hallon, frysta eller färska

Gör så här

Skär bananen i bitar och frys in över natten, men några timmar kan räcka fint.

Låt bananbitarna tina ca 10 minuter (kanske medan du tar fram hallonen och förbereder garneringen).

Lägg över dem i matberedare med hack-kniven påsatt och kör. Först blir det fling-liknande bitar som efter ett tag går över till att se ut som krämig mjukglass.

Lägg i hallonen och kör allt till en rosa glass. Smaka av och tillsätt ev. honung eller annan sötning. Servera genast.

Valfri garnering

Skivad banan, kakaokross, färska bär, hackade nötter eller kanske Chokladfudge.

Tips

Du kan förvara bananer i påse eller burk i frysen i månader. Du kan också förvara den Rosa Bananglassen i frysen, men den kommer att ändra konsistens och bli hård och isig efter ca en timme. Bäst är att göra den precis innan servering.
Gör helst dubbel sats, det går lättare att hacka i matberedaren då.

 

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.