Nytändning i fyren

Trion bakom bergsloppet Kullamannen tar över kullens fyr och Rusthållargården slår upp ­dörrarna till det nya fyrcaféet lagom till påsk.

Det är en strålande marsdag när Per Sjögren, en tredjedel av Kullamannen Sportklubb, möter oss vid Kullens fyr och låser upp till det som en gång i tiden var fyrvaktarnas arbetsplats. Byggnaden från 1937, som huserar gamla generatorer, stora förvaringskärl i koppar och GPS instrument, känns sliten och i stort behov av kärlek och omtanke. Utsikten utanför fönstret är sagolik – Själland, fartyg som stävar förbi och fåglarna som dyker i det klara vattnet. Ovanför oss roterar den sex ton tunga linsapparaten och sprider ett ljus som sjöfararna kan uppfatta på fem mils avstånd.

I augusti förra året slog Per Sjögren upp tidningen och läste att fyren, som ägs av Sjöfartsverket, inte skulle hålla öppet för besökare mer. Han kände att det fick bara inte hända.


Fyren är ett kulturarv. Här har funnits en fyrplats i mer än tusen år, fyrar sedan 1500-talet, innan dess eldade man för att vägleda sjöfararna. Länsstyrelsen har inte haft resurserna att sköta det på ett bra sätt. Nu har vi tagit över och skrivit på ett femårigt visningskontrakt. Vi vill återskapa fyren som en naturlig mötesplats på berget.

Per visar arkitektritningarna och berättar om planerna på att återställa 1930-talsmiljön med tidstypiska snickerier, armatur och bakelitkontakter. Som gammal historielärare vurmar han förstås för historia. Men inte makthavarnas och de starka männens historia. Den historiska utställning man nu bygger ska framför allt handla om folket som levde och arbetade vid fyren, om intressanta händelser och det omgivande samhället.

– På 1600-talet gick det åt 700 kilo kol per dag för att hålla igång fyren. Kolet forslades med båt fram till Åkersberget här borta där det finns en liten hamn och bars sedan upp hit, säger Per och pekar söderöver.

Mer än ett år har han ägnat åt att läsa in sig på fyrhistoria, tala med forskare och bland annat gräva i det Skandinaviska vrakarkivet.

Sedan 1700-talet har det varit 270 förlisningar runt Kulla­berg. En av de mer kända var den danska färjan Prinsessan Margrethe som kördes på grund av en överförfriskad styrman 1971. Per fortsätter att berätta med stor inlevelse om den stora Kullenolyckan 1942 då cirka 200 pilkande fiskare drev ut till havs precis här utanför när isen brast. Kustvakten Emanuel Andersson var en dem som rodde ut och lyckades rädda många liv men blev så svårt nedkyld att han miste sitt eget.

– Det finns många gripande berättelser härifrån.

Per och hans kollegor har en stark vision av fyren som en öppen mötesplats. Hit ska man kunna komma när det blåser upp till storm och uppleva naturens krafter på första parkett, kanske ha konferenser och möten och förstås fika i det nya fyrcaféet som öppnar till påsk.

– Fyren kommer att bli en dynamo en ”hub” för alla naturreservatets besökare, en öppen mötesplats, ett varmt och välkomnande ställe där man kan fika och köpa med sig matsäck.

Det är en glad Jonas Nilsson, vd för Rusthållar-gården, som precis fått avtalet i sin hand. Till påsk öppnar fyrcaféet i byggnaden från 1937. Då kommer det att finnas ett utedäck och många sittplatser runt fyren dit besökarna kan plocka med sig sitt kaffe och njuta av solen och utsikten.

– Det ska vara lite samma grej som i Alperna. Vi kommer att ha matiga bondsallader, som man har i Österrike, med kött och ost från bygden, plocktallrik med chark och ostar och grönt. Självklart goda smörgåsar på hembakat – tillagade på vårt sätt. Och något sött förstås.

– Det ska vara enkelt att sitta ute vid fyren men också att köpa med sig matsäck om man ska köra mountainbike, vandra eller åka på tumlarsafari.

Det är en hel del byggnadsarbeten som ska göras inne i fyrbyggnaderna men Jonas Nilsson tror på en öppning till påsk. Till en början kommer caféet ha öppet på helgerna. Under sommaren varje dag.

– Vi kommer att ha mycket generösa öppettider. Folk ska inte undra över om det är öppet och vi kommer att sätta priserna så att alla ska känna att de har råd att köpa med sig något gott.

– Äntligen får fyren den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar och naturreservatet blir ännu mer tillgängligt för besökarna. Det känns fantastiskt att jobba tillsammans med alla de andra uppe på berget – killarna bakom Kulla-mannen, naturum, Kullabergsguiderna. Vi är så stolta att kunna visa upp det bästa Kullabygden har att bjuda på. Det blir makalöst bra – en samlad skön palett, avslutar Jonas Nilsson

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.