Unikt evenemang på Keramiskt center

Den japanska utställningen på Keramiskt center lockar många utländska besökare i sommar. På fredag blir det en hel dag på temat Japan med visningar och föredrag. Den som vill kan ta med sig egna japanska föremål och få dem värderade.

Sedan i mars pågår utställningen Masterpieces – 400 Years of Japanese Ceramics på Keramiskt center. Utställningen berättar den japanska keramikens dramatiska historia men här visas också keramik av några av Japans nutida, mest intressanta konstnärer.

– Det är märkbart fler turister och utländska besökare i sommar – amerikaner, tyskar, danskar. Nu börjar också våra svenska besökare att återvända för att se utställningen en andra och tredje gång, berättar Christine Hansson, som arbetar på Keramiskt center.

För fyra år sedan visades utställningen Made in China även den ett samarbete med Antikrundans expert Björn Gremner och hans företag AntikWest. Masterpieces – 400 Years of Japanese Ceramics är en programpunkt i det officiella firandet av de 150-åriga diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Japan. Christine Hansson ser den också som fortsättning, ett nytt steg i att förmedla keramikens rötter och historia i ett asiatiskt perspektiv.

I den historiska delen av utställningen finns flera föremål skapade av den legendariske japanska konstnären Hamada Shoji bland annat ett fat som den svenska keramikern Lisa Larson fick av Hamada i present när hon besökte Världsutställningen i Osaka 1970. 

– Många keramikintresserade får hjärtklappning av att se föremål av Hamada, berättar Christine Hansson. Hon är själv mycket förtjust i den moderna delen av utställningen. Här visas keramik av stjärnor som Shozo Michikawa och Haruhiko Kaneko och fem kvinnliga konstnärer Eiko Kishi, Machiko Hashimoto, Fuku Fukumoto, Midori Uchida och Aya Mori, alla anslutna till Sokyo Gallery i Kyoto:

– Jag gillar kontrasten mellan de manliga keramikernas kraftfulla, rustika föremål och de fem kvinnliga keramikerna sköra, organiska pjäser med mycket rörelse i. Det är en häftig bredd bland de kvinnliga keramikerna, den äldsta har fyllt 70, den yngst är inte ens 30.

Japandagen på Keramiskt center på fredag sätter igång klockan 11. Den första timmen och även klockan 15 kan besökare få sina egna föremål klassificerade och värderade av Björn Gremner och den norske Japanexperten Knut Myrer.

–I Asien är de duktiga på att skapa keramik som ser antik ut. Många gånger behöver man hålla föremålen i handen för att kunna avgöra om det är nytillverkat eller gammalt. Jag kan tänka mig att några kommer för att få veta om deras föremål är japanska eller kinesiska. Och det behöver inte vara keramik utan det kan också vara netsukes, miniatyrskulpturer som många samlar på.

Foto: Föremål av Haruhiko Kaneko 

Se hela programmet under Japandagen.

Utställningen Masterpieces – 400 Years of Japanese Ceramics pågår fram till den 2 september. Öppettider: alla dagar 11-17.

Läs mer om keramik på kullaliv.se: om Rolf Palm, Åke Holm och om Saltglaserat.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.