Kullabergs Vingård satsar mot stjärnorna

Nyligen fick Kullabergs Vingård en prestigefull stjärna från världens största vinbedömningstävling AWC – Austrian Wine Challenge och blev också utnämnd till ett Star Winery. Nu börjar den stora nya produktionshallen ta form. Kullaliv har besökt den expanderande vingården i Bräcke.

Grattis, en stjärna från Austrian Wine Challenge, hur känns det?
– Det är första gången som en svensk vingård får utmärkelsen och det är lite som när en restaurang får en stjärna i Guide Michelin, säger oenologen och vinmakaren K Felix G Åhrberg.

 Den fina titeln oenolog betyder att K Felix G har en vetenskaplig utbildning som är inriktad på vinrankans och vinets biologi och kemi. I snart fem år har han och hans kollegor arbetat med att förädla produktionen, eller kanske snarare produkten Kullabergs Vingård. Förra sommaren öppnades vinbaren Skänken där man kan smaka på gårdens viner och beställa in lite gott tilltugg. Man började även med guidade turer och utlåning av picknickfiltar som gästerna kan ta med sig ut bland vinrankorna för att få en helhetsupplevelse av vinet tillsammans med den fantastiska utsikten. 

–Men den riktigt stora satsningen är vår produktionshall på 2 000 kvadratmeter som ska klara av att hantera 100 000 flaskor per år, berättar K Felix G Åhrberg.

Den nya produktionshallen i Bräcke. Foto: Victor Dahl

Byggnaden kommer att innehålla allt som behövs för vintillverkning som de stora vintankarna, buteljeringsmaskiner, laboratorium, flasklager, ekfatskällare, årgångsbibliotek och en maskinhall. På övre plan kommer det finnas plats för upp till 150 personer som ska kunna njuta av evenemang som utställningar och konserter.

Det är inte bara den nya produktionshallen som växer fram. Man har succesivt utökat odlingsarealen till 14 hektar. Med nyinköpt mark i Strandbaden så kommer man om ett par år att kunna odla på 28 hektar, en yta som motsvarar ca 50 vanliga fotbollsplaner och som sannolikt kommer göra vingården till en av de största i Sverige.

Men nog med matematik och ingenjörskonst, nu till själva vinet. Alla vinrankor som planteras på Kullabergs Vingård är PIWI som är en förkortning av tyskans ”Pilzwiderstandsfähigen Rebsorten” vilket innebär att sorterna är hållbara, svampresistenta och inte behöver besprutas på samma sätt som vanliga druvor. Här finns druvor med närmast poetiska namn som Souvignier Gris, Donauriesling, Muscaris, Pinot Nova, Cabernet Noir och Solaris som efter skörd förvandlas till vita, röda, rosé, orange och mousserade viner. Men man odlar inte bara vindruvor.

– Vi har ett cirkulärt tänk i allt vi gör. Allt från egen bevattningsdamm till solpaneler som ger egenproducerad el. Ta tex våra plommonträd som vi använder som lähäck för vinrankorna, de ger en riklig skörd av plommon som vi gör plommonbrännvin av. Och självklart återvinner vi druvresterna som vi pressar och gör till Grappa. Och när druvresterna blivit brända kommer de tillbaka till vingården som gödsling, berättar K Felix G Åhrberg.

Men går det att tjäna pengar på vin i Sverige?
– I vissa vinkretsar finns det ett talesätt; först blir man miljonär, sedan blir man miljardär, sedan köper man en vingård och blir åter miljonär. Men helt klart kan man uppnå lönsamhet på vin i Sverige, det handlar om att skapa vin med hög kvalitet och att kombinera med en rimligt hög volym. På Kullabergs Vingård jobbar vi både långsiktigt och affärsmässigt och det är därför vi satsar på utökade odlingsarealer, en ny produktionshall och med att utveckla prisvinnande viner.

Vad tror du om framtiden för vin på Kullahalvön?
– Jag tror att Kullahalvön har alla förutsättningar att bli den ledande platsen i Skandinavien för vin, vinutveckling och vinturism. Vi har klimatet, jordarna och mycket draghjälp av det underbara landskapet. Klyschan ”Nordens Toscana” används flitigt på många håll men här på Kullahalvön tycker jag att den har en viss bäring. Men det krävs otroligt målmedvetet arbete, från oss som producenter, vår egen kommun, media och organisationer som marknadsför Sverige och vin.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.