Ann-Britt – med hjärtat i Nashville

På en resa i USA för några år sedan såg Ann-Britt Nyborg en pickup där en kille satt och sydde brodyrmärken på flaket. Upplevelsen gick rakt in i hjärtat på henne. Det dröjde ett bra tag innan hon hittade sin egen pickis – en olivgrön GMC Sierra Grande, när det väl hände blev det kärlek vid första ögonkastet.

Kärleken till musik har alltid funnits i Ann-Britt Nyborgs liv men den tog ordentlig fart i början av nittiotalet då gänget i skivbutiken Folk och Rock i Helsingborg introducerade henne till den musikaliska värld som kallas Americana.

När vi ses på Kullaberg är hon nyss hemkommen från festivalen AmericanaFest som hålls i Nashville.

– Det är en underbar känsla att ströva omkring under festivaldagarna, det är en musikalisk julafton med fantastiska musiker som spelar på olika klubbar och lokaler runt om i staden under en knapp vecka. Atmosfären är avslappnad och vänlig men framförallt så knyter man nya kontakter, berättar Ann-Britt och fortsätter:

– Jag brukar säga att jag missionerar för Americana-musiken. Jag vill verkligen att fler människor ska upptäcka glädjen i musiken och framförallt i de fantastiska texterna, the lyrics som amerikanarna säger.

Fram till nu har Ann-Britt arrangerat runt 25 spelningar och har också haft flera spelningar ”in house” i sin egen villa i Nyhamnsläge.

– I USA är det inte så ovanligt att ganska stora band gör hemmaspelningar för en liten grupp fans och entusiaster, den känslan vill jag även sprida här då man kommer väldigt nära artisterna och det uppstår en total kontakt mellan lyssnare och musiker.

Att Ann-Britt brinner för sitt kall går inte att missta sig på. Nyligen köpte hon ett litet mysigt kulturhus i Höganäs hamnkvarter där hon nu har möjlighet att inkvartera gästande musiker.

– Att boka hotellrum blir för dyrt och krångligt i längden och ibland är det svårt att finna ledig logi. I det lilla huset har jag också min syateljé då sömnad är en annan av mina passioner – just nu syr jag lapptäcken av överblivna stuvbitar.

Och precis här kommer vi in på Ann-Britts ”firmabil” för vad passar bättre än en amerikansk ”half ton pick up”, men det är inte vilken flakbil som helst.

– Min man Janne är smått bilgalen och han har väl smittat mig en smula. För några år sedan – på resa i USA – såg jag en kille som satt på ett bilflak med en symaskin och med korsstygn broderade tygmärken på folks kläder. Det gick rakt in i hjärtat på mig och jag tänkte en gammal pickis med en symaskin på flaket – det är ju bara jag.

Ann-Britt och Janne började scanna marknaden. I december 2016 hittade de bilen de letat efter på en tysk bilsajt, utrustade en expedition och tog sig ner till Leipzig som ligger en bit söder om Berlin.

–Väl framme så träffade vi några genuint trevliga killar som hade importerat bilen från USA. Affär blev det och vi tutade hem till Nyhamnsläge i början på januari 2017 och hade tack och lov tur med vädret.

Bilen som Ann-Britt köpte är från 1972 och har det ståtliga namnet GMC Sierra Grande och är en så kallad ”top of the line”. Alltså det finaste du kunde köpa på den tiden. Den har bara haft tre brukare, den första i North Carolina, därefter hamnade den i Texas där den stod i garage under många år, vilket är förklaringen till den låga mätarställningen på ca 58000 engelska miles viket omräknat blir ca 9300 mil. Bilen är helt enkelt utsökt i sin originalkulör ”medium olive green” och den matchande interiören med ”woodgrain” och klädsel med hundtandsmönster. Man behöver absolut inte gilla bilar för att kunna njuta av den fina designen och färgsättningen. En härlig tidsmaskin. När vi plåtar Ann-Britt och bilen kommer Mark Wilcox som driver Chiligaraget i Bräcke förbi. Mark kommer ursprungligen från Oshawa i Kanada och det är precis där Ann-Britts GMC byggdes i den lokala bilfabriken på sjuttiotalet.

– ”It could have been some of my fathers friends who assembled Ann-Britts car back in the days” säger Mark med ett stort leende.

 

Mer om Americana
I Americana är artisterna influerade av genres som roots, folkmusik, country, singer-songwriter, blues och bluegrass. Ann-Britt samarbetar med Rootsy Music i Malmö som tar över artister från USA och lägger upp turnéplaner i Europa. Ann-Britt passar på när artisterna finns i närheten och har en lucka i spelplanen, ett exempel är stjärnorna Andrew Combs och Erin Rae som kommer till Garage Bar den 15 november. De är på genomresa från en spelning i Hamburg till annan i Oslo och Ann-Britt har lyckats få till ett stopover i Höganäs.

 

Mer om GMC Sierra Grande

GMC Sierra Grande kan lite förenklat sägas vara en lyxigare version av Chevrolet C10. Både Chevrolet och GMC tillverkas av General Motors. Benämningen ”half ton” står för lastförmågan. Notera att det är amerikanska ”short ton” som avses och översätter man det till metriska systemet, som vi använder, så kommer man fram till att bilen får lasta ca 450 kg. De mest eftersökta modellerna kallas shortbed med en hjulbas på 115 Inches, ca 2,9 meter. Det gör att bilen får ett kompakt och attraktivt utseende. Bilen drivs av en v8- motor med en volym på 5,7 liter med tillhörande trestegs automatlåda.

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.