5 försommarviner att lägga på kylning

När sommaren närmar sig fyller jag gärna glasen med rosé – som de flesta andra. Men värmen och solen är också en signal till att kyla rieslingvinerna. Här får du fem bra exempel.

Loimer Lenz Riesling 2022, Österrike, Kamptal, 149 kr, nr 4350

En av mina favoritproducenter – både för sin riesling och sitt miljöarbete. Loimer är synonymt med druva och ursprung. Aromatisk äppelfrukt med citrus, honungstoner och örtkryddig syra i avslutningen.

 

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2022, Tyskland, Rheingau, 129 kr, nr 5810 

Kloster Eberbach halvtorra riesling bjuder på kvalitet rakt igenom. Men så har klostret producerat vin sedan medeltiden. Njut av den friska rieslingfrukten i harmoni med honungstoner, mogna äpplen och citrustoner. 

 

Rotari Rosé 2018, Italien, Trentino, 139 kr, nr 7701

En sommarfräsch mousserande rosé där druvorna är de traditionella för champagne: chardonnay och pinot noir. Vinet är också gjort enligt den klassiska metoden. Här bubblar det av skogsbär, friska apelsintoner och brödighet.  


By.Ott Rosé 2023, Frankrike, Provence, 209 kr, nr 90306

Ett paradexempel Provence-rosé – där kvaliteten garanteras av ägaren Champagne Roederer. Druvorna är de fyra klassiska sydfranska: grenache, cinsault, syrah och mourvèdre. Allt odlas biodynamiskt.

 

Jurtschitsch Zweigelt Rosé 2023, Österrike, Kamptal, 125 kr, nr 5600

En topprosé på den röda österrikiska druvfavoriten zweigelt. Friska toner av hallon och röda vinbär – med rik stram syra och lång avslutning. För mig är det en lyckad matrosé till en ugnsbakad röding med grön sparris.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.