Fulladdad musikfestival i sommar

Kullaliv fick en pratstund med Agneta Weber Sjöholm, mångårig ordförande i föreningen som arrangerar festivalen Musik i Kullabygden, som i år går av stapeln 30 juli-6 augusti.

Ni har haft uppehåll under två år och skulle firat 75 år förra året men gör det i år. Hur kommer det att märkas?
– Egentligen inte så mycket. Vi försöker spänna bågen högt varje år, så det blir det bästa vi kan tänka ut. Men jag tror att medlemmarna i vår förening kommer känna av att de får en lite extra guldkant i år.

Festivalen ligger senare i år än den brukar, varför?
– Helsingborgs symfoniorkester, HSO, har varit med av och till från festivalens början 1946. Och är en av grundbultarna i MiK! I år ger de avslutningskonserten i Krapperups musikhall med dirigent Tobias Ringborg, sopranen Hanna Husáhr och tenoren Tobias Westman. För att få med HSO  i år, var vi tvungna att senarelägga festivalen.

Vad kan du säga om årets program?
– Jag tycker att vi har fått ihop en bra blandning av opera- och kammarmusik, folk  och jazz vilket är vårt signum. Vi har också gjort en liten utvidgning. För första gången har vi något för barnen – en familjekonsert med Hjördis, Dan och Signe Bornemark. Det är roligt att vokaltrion Solala, som gjorde stor succé förra gången de var här återkommer i år. Jag är också glad att publiken har två tillfällen att lyssna på de kända solisterna Malin Broman – violin och Simon Crawford-Phillips, piano. De framträder tillsammans med de prisbelönta och världsledande musikerna Laura Michelin, flöjt Torleif Thedéen, violoncell och Fredrik Ekdahl, fagott i Brunnby kyrka 1 och 3 augusti. Barockkonserten med tenoren Martin Vanberg och en ensemble med anknytning till bygden blir en höjdare, i Vikens kyrka.

Är det något i programmet du själv ser fram mycket emot?
– Tarabband med Nadin Alkhalidi är något nytt, något helt annorlunda inom ramen för folkmusiken. Jag hörde den malmöbaserade gruppen när de spelade under Sicklabron på en mångkulturell festival i Stockholm – det var otroligt fin stämning. Det är roligt att kunna erbjuda den blandningen av musik som vi gör. Vi vill att folk ska lockas av mångfalden.

Hur håller man en musikfestival levande under 75 år? Några knep?
Man brinner för musiken och mötet med artisterna. Och de i sin tur uppskattar att komma till Kullabygden. Vi har en trogen publik som återkommer år från år. Många känner sig delaktiga genom medlemsskap i föreningen. Och inte minst att Höganäs kommun har stöttat oss i många år! Det betyder mycket.

Förköp och beställning av biljetter från och med 20 juni 2022 på www.ticketmaster.se eller tel 0771-707070

På bilden överst syns malmöbaserade gruppen Tarabband med Nadin Alkhalidi. 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.