Ibiza goes Garage

I Hush Forevers debutalbum har skaparen Sebastian Lilja skapat en egen, nyskapande ljudvärld att omslutas av. Imorgon kan du se bandet live i Höganäs.

 Det är varmt, välkomnande och meditativt, lekfullt och överraskande. När Sebastian Lilja bjuder in till sitt universum av toner förflyttas lyssnaren för en stund till en värld bortom denna.

– Musiken erbjuder en paus, en möjlighet att bli uppslukad och dras med, kanske också rikta blicken inåt, säger Sebastian, som snart släpper albumet Find the gap.

Och precis som titeln antyder handlar allt om att hitta gapet, sprickan mellan hjärna och hjärta, människa och miljö, att landa och grunda i något djupare. Själv gjorde han just det under åren med familjen på norra Ibiza, där de bodde under 2,5 år. Han inredde sin studio ovanpå ett hönshus intill bostaden och fann en glimrande kreativitet.

– Det var en perfekt plats för skapande. Landskapet och ljuset är ren inspiration. Där finns människor

från hela världen med en påtaglig närvaro i nuet. Jag själv är en annan person nu, säger Sebastian.

Han är slående lugn och öppen. Lyssnande både inåt och utåt.

Tiden före Ibiza innehöll mycket spännande musik och många gig, konstaterar han som bland annat spelat i bandet Elton Bolton, SVT:s Amigoband, ambientprojektet Flipside, Världens snabbaste allsång och mycket mer.

Allt snurrade fort och fortare men han upptäckte att det egna musikskapandet försvunnit på vägen.

– Allt var roligt och jag är tacksam för att jag kan leva som musiker. Men jag tappade bort mig själv. Vem är jag och min identitet i musiken? Det behövde jag utforska och lyckades på Ibiza.

Han har tagit med sig lugnet till Sverige, både genom meditation och eftertanke.

– Jag sluter ögonen några gånger varje dag och stänger av bruset runtom. Det gör att jag landar i mig själv.

Sebastian är sedan ett år tillbaka i Malmö, hemmabasen under femton år. Där bor han med sin fyraårige son och sambo men längtan till Höganäs finns.

– Det är något väldigt speciellt med Kullahalvön och Höganäs. I Höganäs finns en stark konstnärlig kultur, jämte identiteten som industrisamhälle och en fantastisk framåtanda – inte minst kring Garage och Saluhallen.

Och det är bland annat på Garage hans band Hush Forever uppträder i sommar.

– Det blir en härlig stund av ärlighet, intimitet och nakenhet och med musiken i fokus.

Om Sebastian Lilja!

Namn: Sebastian Lilja, 40 år.

Bor: Malmö. Uppvuxen i Höganäs.

Bakgrund: Gitarrist, basist, singer/songwriter, producent.

Aktuell: Med albumet Find the Gap av Hush Forever som släpps på nätet 16 juni (kommer även finnas som vinyl).  Den 28 juli klockan 21 spelar han på Garage i Höganäs.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.