Inspirerande & enkel påskmat

Inspirerande & enkel påskmat

Våren är äntligen här och det firar vi med att plocka fram några påskrecept från Kullalivs allra första vårnummer. Texter och recept: Susanne Ravani och Liselotte Fritz. Foto: Li Fernstedt. 

Vintern är äntligen slut, våren är här och det firar vi med ett vackert och färgrikt påskbord. Efter ägg, sill och gubbröra smakar det härligt med frasig spenatpaj, sparris som doftar medelhav och sallad som lyser av mango och hallon.

Snart kan vi njuta av de första svenska primörerna. Gurkorna skördas redan, sparrisen bara väntar på att få skjuta upp sina skott ur jorden och tomaterna mognar för fullt i växthusen. Det är tid för vårfest!

Spenatpaj

700 gr fryst bladspenat, eller knappt dubbelt så mycket färsk

4 finhackade lökar

1 dl hackad persilja

400 gr smulad fetaost

6 stora ägg

Salt, peppar

1 dl olivolja

1 paket fryst phyllodeg

Tina phyllodegen, sätt ugnen på 200°.

Hacka löken, fräs den i olja, tillsätt persilja och spenat. Salta, peppra och fräs tills spenaten är tinad. Tillsätt den smulade fetaosten, vispa upp äggen och rör ner dem.

Häll lite olja i botten på en braspanna, lägg ut tre ark phyllodeg och pensla varje ark med olivolja. På med hälften av spenaten, sen tre nya ark penslad phyllodeg, resten av spenatfyllningen och phyllodeg på toppen. Generöst med olja över och in i ugnen, ganska långt ner, 200° i en halvtimme, tills ytan är frasigt gyllenbrun.

Låt svalna och skär upp i fina fyrkanter.

 

Sparris med körsbärstomater & oliver

½ kg färsk eller fryst sparris

15-20 körsbärstomater

25 hela svarta oliver

3 krossade vitlöksklyftor

Salt, peppar, basilikablad, olivolja

Sätt ugnen på 200°, lägg ut sparrisen snyggt i en ugnsfast form tillsammans med halverade tomater, hela oliver och krossad vitlök. Salta, peppra, riv en handfull basilkablad över, häll på en rejäl skvätt olivolja och in i ugnen i 15-20 minuter eller tills sparrisen är lagom mjuk och doften av medelhav fyller köket.

Påsksallad med mango

Blanda olika sorters fina salladsblad på ett fat eller i en vid skål. Skär en bit gurka och en skalad mango i små bitar och lägg dem och en handfull färska hallon på bladen. Salta lätt, ta några varv med pepparkvarnen och strila över en extra god olivolja.

Liten ägghistorik

Varför äter vi så mycket ägg under påsk? Det finns många orsaker till det. Ägget är symbolen för allt liv och förekom i fruktbarhetsriter och hedniska offerhögtider för att fira vårens ankomst. Inom kristendomen symboliserar ägg återfödelse – hur livet besegrade döden när Jesus uppstod efter korsfästelsen. En mer profan orsak är att hönsens äggproduktion efter vintern vila satte fart lagom till fastan. Så länge Sverige var katolskt fick man inte äta ägg under fastan. Därför passade man på att festa ordentligt när den var över.

Så gör du färgglada ägg

Att skapa färgglada ägg till påsk är både enkelt och roligt.

Den absolut enklaste metoden är att stoppa lökskal i kastrullen någon minut innan man sänker ner äggen i det kokande vattnet. Gul lök ger äggen en gul färg, rödlök gör äggen rödbruna. Vill man skapa olika mönster kan man surra små kryddblad, blommor eller schabloner tätt mot äggen med sytråd innan man kokar dem med lökbladen.

Man kan också pröva att färga äggen med andra saker från växtriket: gurkmeja gör äggen gula, rödbetsskal ger en rödbrun färg, med blåbär får äggen en blågrå nyans.

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.