Joakim laddar för Den Goda Julen

Joakim laddar för Den Goda Julen

Under 14 år arrangerade antikprofilen Joakim Bengtsson julmarknad i Gamla Kassan i Landskrona. 2019 återuppstod den i Blå Hallen Höganäs och nu är det snart det dags igen. Kullaliv har träffat en laddad julgeneral inför marknaden som pågår i tre dagar med start fredagen 26 november och han utlovar en maximal julkänsla med extra allt.

Den Goda Julen 2020 brann ju inne på grund av pandemin, hur känns det nu några dagar innan nypremiären?
– Abstinens, absolut julabstinens, jag har längtat efter detta i två år och snart är det äntligen dags att öppna portarna för alla julsugna besökare.

Jobbar du helt själv med förberedelserna?
– Ha ha, det var ett kul skämt, nej det är en hel kader av kreativa människor som jobbar med det här under flera veckor, allt noga övervakat av min projektledare Sofia Orre. Själv glider jag runt i kulisserna och ger en puff i rätt riktning när det behövs. Men mässans upplägg, innehåll och utformning det håller jag järnkoll på och jag vill verkligen ha det på mitt sätt, så pass att någon medarbetare ville döpa om hela eventet till Joakims jul.

Så, vad kommer besökarna uppleva under dessa tre juliga dagar?
– Massvis, men inte masskonsumtion. Jag vill att min julmarknad ska vara en fest för alla sinnen där man redan i entrén möts av en underbar julkänsla. Man ska mötas av ett fullkomligt överdåd, men absolut inget krimskrams. Det kommer bokstavligen att flöda av julgranar, halmbalar, julbockar, blomstersmyckning, unika julklappar, återbruk och vintage och det viktigaste av allt – doften av nybakade lussebullar.

Blir det några överraskningar jämfört med tidigare år.
– Absolut, men det säger jag inte för då blir det ju ingen överraskning. Vad jag däremot kan säga är att Max Carling med familj kommer roa oss med magi och musik, de kända tvillingbröderna Bo och Stig Dahlin kommer regissera den stora julutställningen med tusentals julkulor och Carl Fredrik på Eklaholm kommer förföra oss med sina blomsteruppsättningar i världsklass. Och apropå blommor så kommer Sara Holm från Blommor Enligt Sara vara här och hålla workshops för alla som vill lära sig knyta kransar och göra fina kompositioner, det tror jag kommer bli en riktig höjdare.

Emma och Henrik Zetterberg. Foto: JKF PHOTO

Du sa att det skulle bli en fest för alla sinnen, hur blir det med smakerna?
– Jag är ganska säker på att ingen kommer bli besviken. I år står Emma och Henrik Zetterberg för köket, de kommer bjuda på sina välsmakande baguetter och mumsiga smörrebröd. Och önskar man något varmt så kommer de erbjuda varm soppa och en gryta. Vill man fika så finns välkända Mamsellen på plats som kommer locka med gott kaffe och delikata bakverk. Och blir hungern svindlande svår redan innan man kommit innanför dörrarna så står Sillavagnen utanför och erbjuder nystekt sill i bröd. Sedan är ju givetvis de lede frestarna Tommy och Anki här med sin Ost & Delibaren – jag tror verkligen inte någon behöver gå hungrig härifrån.

Ingen jul utan skön musik brukar man ju säga, hur blir det med det?
– Det blir mycket, väldigt mycket, man kommer kunna njuta av stämningsfull julsång framförd av Eric Ruuths barn- och ungdomskör, Höganäs Manskör och Helsingborgs Konserthuskör. Och vi kommer även ha ett vackert och skönsjungande luciatåg från klass 9 i Nyhamnsskolan.

Till sist, hur firar du jul själv?
– Alltså det vågar jag knappt säga, men jag måste erkänna att jag är ett totalt julmonster, även privat. Mitt firande, eller snarare min julupplevelse börjar redan i början på november. Då känner jag en stark lust att lysa upp novembermörkret med gran, ljus, julmat och umgänge med goda vänner. Men den 27 december åker julen ut i ett nafs, då vill jag blicka mot ljusare tider och pryder mitt hem med vita liljor och krispiga tulpaner. Menyn förändras också och bordet dukas upp med fisk och skaldjur som med fördel avnjuts tillsammans med en vältempererad Champagne.

Läs mer på Blå Hallens hemsida.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.