Kompanjoner i nöd & lust

Kullaliv har mött tre kreativa par, som inte bara älskar varandra utan även det jobb de gör tillsammans.

Daniel & Henrietta Kozica:

Sommaren 2017 fick Daniel ett mejl i sin inbox på kommunen i Katrineholm. En nästan 100-årig dam gick förbi en lång grå mur varje dag och hon tyckte nu att kommunen gott kunde pigga upp den med lite färg. Daniel, som arbetade som kommunikatör, skickade mejlet vidare och ”eftersom det var valår” gick processen snabbt. En konstnär – Henrietta – anlitades och Daniel blev förälskad. I hennes konst.

– Så var det, jag blev helt uppslukad av hennes fantasifulla värld. Jag har arbetat som fotograf i 22 år så bilder har alltid varit en stor del av mitt liv. Men det här var något unikt och jag blev oerhört nyfiken.

Första mötet med Henrietta hölls på Stadshotellet i Katrineholm.

– Vi visste det inte då, men senare visade det sig att det var samma ställe som Henriettas farfar träffat Henriettas farmor på när han kom som flykting till Sverige, berättar Daniel.

Men någon romans var Henrietta inte inställd på när hon, efter en slitsam arbetsperiod, packade sina väskor för att färdigställa den 78 meter långa muren i Katrineholm.

– Men jag fick snabbt ny energi när jag träffade Daniel. Vi hade gemensamma intressen i konsten och musiken och började genast spåna idéer. Och så ställde han frågor som jag aldrig reflekterat över tidigare – och då är jag ändå en person som tänker jättemycket! skrattar Henrietta.

Idag, två år senare, bor de tillsammans i Höganäs där Henrietta tillbringat en stor del av sitt liv. De har startat ateljé och galleri på ”Spritan”, Ödåkras gamla spritfabrik, och de gör mängder av olika konstprojekt, både var för sig och ihop. Henrietta är en flitigt anlitad muralmålare, där hon senast i maj var en av tre svenskar som deltog i ArtScape i Göteborg, det största street art-projektet i Sverige någonsin. Några veckor tidigare hängde en av hennes surrealistiska målningar på Louvren i Paris. Daniel komponerar musik, filmar deras projekt, fotograferar och målar egna tavlor. Bland annat! För det här är paret med tusen idéer. Och paret som aldrig är ifrån varandra.

– Jag saknar Henrietta när hon går ut med soporna, jag är nykär varje dag!

Och till andra par med kreativa drömmar är deras råd solklart:

– Kasta dig inte ut och hoppas att du landar, kasta dig ut och flyg istället!

 

Bengt Lindberg & Lotta Glave:

Säg Bengt & Lotta och många tänker på de färgglada grafiska mönster och lekfulla figurer som kommit att bli deras signum som formgivare. Säg Bengt & Lotta till Bengt och Lotta och de börjar genast gnabbas kärleksfullt om vem som egentligen borde ha sitt namn först i företagsnamnet. Idésprutan och igångsättaren Bengt eller doern Lotta? Bengt som designade och tillverkade den första ljusstaken i början på 90-talet eller Lotta som ritade ängeln som skulle ge dem Formidable-priset på inredningsmässan Formex? 

Något svar får vi inte, där ute i parets mysiga sommarhus i Arild. Däremot är de rörande överens om att framgången ligger i att det är just de två som gjort resan tillsammans. Paret som blev klasskamrater på Konstfack 1985, som gifte sig och fick barn fem år senare och som sedan dess rattat familj och företag med lika delar kärlek, humor och hårt arbete.

Idag hittar man deras design över hela världen, i allt från ljusstakar och lampfötter till mönster på textilier och strumpor. I början av 2000-talet skaffade de sig en lokal på 38 kvadratmeter vid Odenplan i Stockholm – ”en gammal nedgången men charmig strump- och garnaffär” – och där möter de ofta kunder själva.

– Det kan komma in japaner som blir helt till sig när de förstår att det är vi som är Bengt och Lotta, berättar Lotta.

Att de är kändisar i Japan fick de nyligen bekräftat när det hölls en stor retrospektiv utställning till deras ära i Tokyo.

– Det var overkligt! Dels att vi gjort allt det där och dels att det fanns folk som tagit ledigt från jobbet och åkt tåg i flera timmar för att besöka utställningen.

– Och då fick till och med barnen erkänna att vi nog är lite mer än ”hobbydesigners”, skrattar Bengt.

Barnen, som är tre till antalet, tillbringar också gärna sin lediga tid i huset i Arild.

– Jag är uppvuxen här, i det som lite skämtsamt brukar kallas ”Glave City” eftersom vi var många släktingar på samma gata. Vi är här så ofta vi kan och på alla högtider som påsk och jul, berättar Lotta.

Men någon permanent flytt blir det nog inte, trots att tankarna funnits.

– Skulle vi bo i Kullabygden skulle vi hellre bo på landet, lite mer ensligt, säger Lotta.
– Ja, kanske på ett ställe där man kunde kombinera med vår verksamhet med ett litet fik, drömmer Bengt.

 

Jörgen Brorsson & Sara Ahdrian Brorsson:

Deras inredning finns på hypade Steam Hotel i Västerås och Downtown Camper i Stockholm och när H&M skulle lansera sitt Home-koncept valde man deras möbler till sina flaggskeppsbutiker runt om i världen. De har haft butik i NK Passagen, sålt inredning till Spotify och nu tagit steget från Stockholm till Kullabygden för sitt koncept Dunke Design. En framgångssaga med hela… tre år på nacken!
– Ja, det har gått väldigt fort, skrattar Jörgen Brorsson, nyinflyttad i gamla Bräcke skola i Brunnby.

För bara några år sedan såg livet helt annorlunda ut för honom och Sara Ahdrian Brorsson. Han var då egenföretagare inom stålindustrin i Jönköping, hon programchef på Discovery Channel i Stockholm. Båda levde stressiga liv och det hela blev inte lättare av att deras relation byggde på pendling och ett ständigt pusslande.

– Vid nyår 2014/2015 satte vi oss på ett plan till Vietnam. Vi var båda helt slut och hade inte gjort så bra research, så när vi kom fram var det inte alls som vi hade tänkt oss. Men vi kunde boka om och fick då plötsligt en dag i Saigon, berättar Sara.

Ett lyckokast, skulle det visa sig. För där råkade de av en slump på L’Uisine, en restaurang och lifestylebutik med möbler i en unik, modernt industriell stil.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Jörgen som var snabb med att ta kontakt med designfirman District Eight som låg bakom formgivningen.

Och resten är – som det brukar heta – historia. Om än en hittills kort sådan! Sedan mars bor Jörgen och Sara i gamla Bräcke skola och har därmed bytt stressen i storstan mot livet på landet. Drömmen om ”något annat” och en plats med historia hade växt sig stark och plötsligt dök skolan upp på en mäklarsajt. Någon koppling till Kullabygden har de inte sedan tidigare, men förälskelsen är märkbar.

– Det är fantastiskt att bo så nära naturen. Och folk är så trevliga, vi har fått ett jättefint mottagande, berättar Jörgen.

Just nu handlar mycket av deras vardag om renovering och planering. I juni har de sin grand opening för Dunke Design School and Store i Brunnby och i juli medverkar de på mässan Det ljuva livet i Blå Hallen.

– Vi hoppas att vi ska kunna inspirera många till att upptäcka genuin, hantverksmässig design. Att våga möblera mer personligt, mer i linje med den man är, säger Sara.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.