Nya julsmaker i Vikens hamn

När vi besöker Sara och Ola ­Jacobsson är det ett par veckor kvar till öppningen av deras första restaurang och Sara är höggravid.

– Tajmingen är kanske inte den bästa men när vi fick möjlighet att hyra denna lokal kändes allt så bra. Vi har letat i flera år efter rätt ställe och här har vi det säger Sara. Restaurangen har tidigare hyst Galejan och ligger bara några meter från hamnkanten.

Ola är uppvuxen i Viken och saknar den levande bykänslan som fanns när han växte upp.       

– När jag var liten samlades det alltid folk i hamnen och när du gick hit ner fick du höra massa roliga historier av gubbarna. En del mindre lämpliga såklart men alltid roliga. Jag vill få tillbaka den känslan här på krogen. En plats att samlas på, stanna till när du är ute på hundpromenaden, fira en födelsedag eller käka söndagsmiddag. Jag älskar hela tanken av en byakrog där man möts, för att ses och prata.

För Kullaliv dukar Sara och Ola upp sin variant av julbord som de kallar för jul i hamnen. Den har tydliga danska inslag och inspirationen från grannlandet tar inte slut efter december. En av rätterna på den fasta menyn är smørrebrød som kommer att serveras på flera olika tallrikar från en ställning som ställs mitt på bordet.

– Under resten av året har vi vår fasta meny med klassiker. Vi har inga finkrogsambitioner, hela familjen är välkommen och menyn anpassad därefter. Det kommer vara okomplicerad vällagad mat som exempelvis rårakor med löjrom, fish & chips, hamburgare och redan nämnda smørrebrød. Som komplement har vi en menytavla som kommer ändras beroende på vilka råvaror som är fina och som finns att tillgå, berättar Sara.

Sara har en gedigen restaurangbakgrund – de senaste tretton åren har hon jobbat i köket på Sofiero Slottrestaurang. Från Sofiero kommer också den tredje delägaren i restaurangen Marcus Nemrin som framförallt kommer att fungera som en mentor till Sara och Ola.

– Det känns jättebra att göra detta tillsammans med Marcus. Det finns en rad synergieffekter, vi kan hjälpas åt på flera olika sätt och trots att vi bara har ett litet kök här kommer jag då och då använda Sofieros kök vilket gör att vi kommer kunna hålla en hög kvalitet på allt vi serverar, berättar Sara.

Onsdag till lördag kan du njuta av jul i hamnen på Hamnplan 9 och under söndagarna i december kommer det att serveras Afternoon glögg. Här bjuder Sara och Ola på några smakprov och lite förenklade varianter från jul i hamnen – perfekta rätter för att göra ditt eget julfirande lite godare.

*     *     *

hamnplan9

Currysill & morsans sill

1 burk löksill av bästa sort
4 dl matolja
1,5 msk curry
3 äggulor
2 msk äpplemos
½ msk fransk senap
2 msk crème fraiche

Fräs currypulvret i oljan på låg värme, curryn kan bli besk om man hettar upp den för mycket. Låt kallna.

Blanda äggulor och senap. Under vispning tillsätts curryoljan i fin stråle till en tjock majonnäs. Smaka av med äpplemos, salt, peppar och eventuellt lite citronsaft. Blanda ner crème fraichen. Tillsätt löksillen.

4 matjesillfiléer, skurna i bitar
3 dl citronsaft
1 dl socker
½ dl råsocker, strö
skal från 1 citron
1 bit purjolök, fint skuren
1 knippe dill, grovt skuren

Blanda citronsaft och socker till sockret löser sig. Varva sill med dill, purjolök och citronskal i en burk. Slå citron- och socker-lagen över sillen och låt stå i burken 1 dygn innan den serveras.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.