På kafétur i Kullabygden

en första boken om Harry Potter skrev J.K. Rowling på ett fik och nyligen har amerikanska forskare bevisat att den pratiga, lätt stökiga kafé­miljön främjar kreativt tänkande och leder till bättre arbetsresultat. Så nu behöver vi inte längre känna att det bara är sockerbegäret som tvingar oss till närmaste konditori. Att dricka kaffe tillsammans har blivit en oumbärlig del av livet och varje håla med självaktning har minst ett kafé med espressomaskin och nybakta lockelser.

Malvagården

Strax utanför Höganäs åt Väsby till ligger Malvagården, en klassisk skånsk gård med historia från 1600-talet. I en av längorna serverar Eva ­Johansson och Lotta Liljeblad smör­gåsar och frasigt nygräddade våfflor med jordgubbssylt och grädde. Hit kommer en hel del grupper på busstur genom Kullabygden och det är inget ställe för första romantiska träffen direkt. Men så här års kan man även sitta ute i trädgården bland häckar av blommande malva, slingrande murgröna och halvt övervuxna stenskulpturer. Eller klättra upp i spiraltrappan till ett alldeles eget hemligt rum. Här kan barnen helt klart gå på upptäcktsfärd när våfflorna är slukade och man själv vill ta en extra kopp kaffe.

Flickorna Lundgren

Om det finns ett enda kafé som symboliserar både Skåne och Kullabygden, så är det naturligtvis ­Flickorna Lundgren på Skäret. Den låga skåne­längan från 1700-­talet, rosorna som tillsammans med vinrankor klättrar uppåt väggarna, den oslagbara utsikten över Skälderviken och Hallands Väderö – och inte minst kakorna och tårtorna. Kanel­bullen och hallontårtan är bland det godaste vi smakat och bistickets lena vaniljkräm med knap­rigt toscatäcke är en oöverträffad kombination. Miljön kan omöjligt vara bättre och Mats Fejne, son till en av de sju systrar som startade kaféet 1938, vet hur han ska förvalta den.

Den stora trädgården har tre avdelningar, plus ett växthus för de där dagarna som ingen utom bönderna vill ha, men som alla måste överleva. Här finns getter och grisar i en liten hage omgiven av ­lysande smörblommor, rabatter med klassiska perenner och plats för 500 gäster åt gången. Men smakar det, så kostar det och Flickorna är inget ställe för tunna plånböcker. Ett tips om man inte vill ruinera sig bara på sötsaker är att börja med den prisvärda räksmörgåsen och toppa med ett bistick till kaffet. Bättre än så blir det inte.

Krapperups Kaffestuga

I Slottsboden kan man köpa husets egna skorpor med smak av ramslök, oliver, sardeller och kapris. Sylten är smaksatt med både choklad och lakrits och i kaffestugan bjuds ett överdåd av kakor. ­Isabella och Mette Hagman vill att vi ska få beslutsångest och inte veta vad vi ska välja. Det är mycket frukt, bär och nötter, egna idéer och generösa bitar. Även smörgåsar på nybakt bröd, sallader och en eller annan paj.

Många danskar hittar hit och tillsammans med Konsthallen, Gunilla von Werders galleri och slottsparken är ­Krapperup, mellan Nyhamnsläge och Mölle, ett utflyktsmål för en lång eftermiddag. Skönast är trädgården på baksidan. Att sitta under en äkta kastanj, bland doftande rosor och lavendel och med Kryddiga Perenns odlingar och vackra växthus en bit bort, det är en upplevelse utöver det vanliga. Till och med i Kullabygden.

Kakboden

Kakboden är en institution och given mötesplats i ­Höganäs och finns både på Storgatan på Övre och vid Sundstorget på Nedre. Här träffas alla, från nyblivna mammor till pensionärsgänget, hantverkare kommer in för en extra frukost och vänner pratar av sig över en lätt lunch. Husets wienerbröd, veckans kaka eller prinsessbakelse – här finns något för de flesta smaker och på Sundstorget kan man även få hemgjord glass i rejäla strutar. Miljön kan inte med bästa vilja kallas personlig eller mysig, men här finns alltid plats, man träffar ofta på någon man känner och soliga dagar sitter man med glädje ute på torget.

Anneli och Dierk Wilken valdes till Årets företagare 2006 och sen dess har de expanderat ytterligare. Fina tårtor, både i klassisk och ny stil, är absolut en av konditoriets specialiteter och vill man få en bild av äkta småstadsliv är det på Kakboden man ska hänga över en latte några timmar.

Kafé Zolo

På Kafé Zolo på Köpmansgatan i Höganäs blir man gärna kvar längre än man tänkt sig, även när kaffekoppen är tom och kakan uppäten. Framför allt om man haft turen att sjunka ner i den härligt nedsuttna soffan eller någon av de två mjuka sammets­fåtöljerna. Andrea Skalleberg har lyckats skapa halvöns klart hemtrevligaste stämning på sitt personliga kafé. Med skön musik, utspridda böcker och tidningar att bläddra i och kakor som tveklöst är bakade med stor kärlek och fina råvaror är det inte konstigt att Zolo på bara drygt ett år blivit så populärt.

När man långsamt njuter av den amerikanska lemoncurdpajen eller låter sig mättas av toscachokladkakan med kokos och vispad grädde, inbillar man sig nästan att man är i en helt annan och betydligt större stad än Höganäs. På måndagskvällar samlas bygdens skrivlystna på kaféet och låter sig fyllas av inspiration och kreativitet istället för kaffe och kakor. Vi kan inte föreställa oss en bättre plats för drömmar att ta form och våga sina vingar.

Mölle Krukmakeri & Café

Mitt i Mölle, på väg ner mot hamnen, har Lisa Wohlfahrt sitt krukmakeri. Här kan man köpa hennes välkända skålar, muggar, fat, bringare och krukor, se islandshästar ta igen sig på en all­deles egen hästparkering och få en dos Medelhav i Mölletappning. Spaljerade äppelträd är på god väg att bilda en vacker häck runt bakgårdens uteservering, där man kan återfå sina krafter efter en tur på berget eller släcka törsten efter några varma timmar på stranden.

Bryony Pålsson driver caféet och det finns även ett glasat uterum för genuint svenska sommardagar när regnet skvalar och vinden tar i. Men när vi är på besök lyser solen över Mölle, vi äter en saftig morotskaka och blir glatt överraskade av en rejäl skiva Pan de Higos, spanskt fikonbröd. Inget annat än mörk choklad, mandel och fikon, men tusen mil från många andra intetsägande kakor och med säkerhet lika god till ett glas rött vin, som till en dubbel espresso.

Himmelstorpsgårdens café

Efter en tur ner till Lars Vilks berömda träskulptur Nimis på Kullabergs östsida, kan inget vara skönare än en stunds stillhet i trädgården på Himmelstorp. Träden vajar i vinden, fjärilar och humlor flyger mellan blommorna och ett stenkast bort betar korna i hagen. Dörrarna till gården står öppna och därinne förbereder Ingegerd Jönsson köttbulls- och skinksmörgåsar, som mer eller mindre säljs till självkostnadspris. Hon lägger upp generösa skivor sockerkaka och olika småkakor, blandar hemgjord saft och beskriver caféet som något av en missionsstation. Även de som har med sig egen matsäck till utflykten kan få sig en glass eller kall dricka. Och midsommar firas alltid den 23 juni, oavsett veckodag. Här håller man på traditionerna.

Grands Café i Magasin 36

På Bruksgatan 36 ligger Höganäs design- och inredningscentrum, Magasin 36. I Salt­glaserats gamla keramikverkstad står tre av ugnarna kvar och i den fantastiska lokalen huserar en handfull butiker och företag. Snart även saluhall och restaurang, men redan nu ett kafé som bland annat serverar varma och kalla smörgåsar på surdegsbröd, kakor, spännande saft och gott kaffe.

Allt kommer än så länge från Grand Hotel i Mölle, men så fort saluhallen och köket är klart kommer Jonna Hagman kunna göra det mesta på plats. Fokus ligger på lokal­producerat och när­odlat, ­körvel- och mynta­saften är hemkokt och skinkan kommer från Per i Viken. ­Inredningen ändras allt eftersom bord, hyllor eller stolar säljs och nytt kommer in ­istället. Stilen är rustik och smakfull, atmosfären­ ­öppen och avslappnad. Nytt och gammalt i skön blandning.

Café Ellen i Ransvik

I Ransvik, halvvägs mellan Mölle och Kullens fyr, är havet den stora attraktionen. Ingen kaka i världen kan mäta sig med Öresund som öppnar sig mot Kattegatt, den danska kusten i diset på andra siden, vattnet som glittrar i eftermiddagssolen och en blå sommarhimmel välvd över hela härligheten. Här sitter man några få meter från vatten­brynet, mer eller mindre nere på ­klipporna.

Stämningen är familjär och välkomnande, ­Ellen och Anders Kjellner möter alla med ett leende och några vänliga ord. Det finns hembakta kakor, våfflor, smörgåsar och några enklare varma rätter att välja mellan – och även en handfull bord inomhus när det behövs.

Om vintrarna syr Ellen de klassiskt randiga Möllebaddräkterna och stora svartvita fotografier minner om tiden då Ransvik var ett syndens näste med Europas första strand där män och kvinnor kunde bada tillsammans.

Konditori Öresund

På Konditori Öresund i Viken är det tradition som gäller – även om det unga paret Emil Söderlind och Marie Jansson, som tog över på Bygatan i våras, lovar att de inte bara ska bjuda på klassiker utan även på exklusiva och helt personliga bröd och bakelser. Hit går man för att köpa nybakta frallor till frukost, stora Karlsbaderbullar till fikat och gräddtårtor till födelsedagsfesten. Den som vill kan ta en kopp i det 40-tals-inspirerade kaféet, men den riktiga överraskningen väntar utanför dörren. Bakom en av Skånes absolut bästa blomster­affärer, Vikens Blomsterhandel som ligger vägg i vägg med konditoriet, öppnar sig en liten uteplats med en handfull bord. Med porlande vatten och omgiven av träd som ger behaglig svalka varma sommardagar och skyddar från envis vind alla de andra, är detta en av Kullabygdens lugnaste och skönaste platser för en eftermiddagsfika.

Albertsgården

På Albertsgården i Norra Häljaröd tillåts tiden stå still. Hit kommer man för att dricka gammaldags kaffe med dopp, äta sju sorters kakor på mormors virkade dukar och uppleva hur ett hem såg ut långt före alla moderna påfund. Idag driver Alberts dotterdotter Diana Konatés kaféet som hennes mamma startade 1987 och hon har inga planer på förändring eller förnyelse. Vissa saker mår bäst av att vara som de alltid varit och Albertsgården har sina trogna gäster.

Många reser långt för att få äta hembakta sockerkakor, kanelbullar och småkakor i en miljö som väcker minnen från en för alltid förlorad barndom. Och dessutom till ett pris långt från dagens trendiga ­cappuccino och macchiato. Albertsgården har även fyra dubbelrum för alla som vill utforska den minst exploaterade kuststräckan av Kullahalvön, ta ett dopp i Skälderviken om morgonen och se fågelsträcken över Sandön i skymningen.

Här kan du också fika i Kullabygden

Café Kruset på Höganäs Design Outlet
Café Lager 157 på Höganäs Design Outlet
Pannkaksladan på Per Ols väg i Höganäs
Kullamust Kafé i Mjöhult
Våffelstugan i Nyhamnsläge hamn
Sjöbodens Våffelcafé i Mölle hamn
Kullens fyrservering på Kullaberg
Hamnkiosken i Arild

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.