Strage on stage på Garage Bar

Musikjournalisten och författaren Fredrik Strage är på Sverigeturné och kommer till Garage Bar på tisdag 6 september. Han kommer framföra delar av sin show "Strage on stage" och berätta om sin kärlek till Lana Del Rey, hennes musik och hennes diktsamling ”Violet baklängesböjd över gräset”.

Hur började din kärlek till ikonen Lana Del Rey?

–Min exfru gav mig en CD-singel med låten ”Video Games” från skivan ”Born to die” och sa att jag måste lyssna. Jag älskade den omedelbart. Den kändes som en "one-hit-wonder" men samtidigt var den så stark med sitt annorlunda perspektiv med en en tjej som har en uttråkad pojkvän som bara vill spela tv-spel. Det finns också ett Belinda Carlisle-citat i låten, en artist som jag också älskar, säger Fredrik Strage och berättar att Paradise Edition av samma platta slog undan alla farhågor om att Lana Del Rey skulle försvinna efter en stor hit.

–Den plattan var ännu starkare, bland det starkaste jag har hört i hela mitt liv. I låten ”Body Electric” refererar hon till den store amerikanska poeten Walt Whitman och hans diktsamling Leaves of Grass. Det är den typen av referenser som är så intressanta. Lana Del Rey vill skriva musik och dikta för hela USA.

Lana Del Rey är den artist som du har lyssnat mest på under det senaste decenniet. Varför?

–Jag tror att det som fångar mig i musiken är ett starkt vemod som ibland nästan kan bli småkomiskt. Hon slår an samma strängar hos mig som Morrissey gör. Lana Del Rey är otroligt litterär, har både Whitmans och Nabokovs namn tatuerade på händerna, är en artist som sätter i gång tankar hos mig – jag blir nyfiken på hur hon tänker.

Hur var det att översätta hennes diktsamling?

–Det var knepigt. Jag hade aldrig översatt en bok förut. Jag har jobbat mycket för att få samma rytm och samma klanger som originalet, lika många stavelser i verserna för att fånga hennes musikalitet. Några av dikterna tycker jag fan är bättre i min översättning. Jag har fått stor hjälp av poeten Cecilia Hansson och beatniken Larry Farber.

–När jag träffade mitt förlag så trodde jag att jag skulle få Lanas mejladress och kanske se henne över en lunch. Vi fick knappt svar från det amerikanska förlaget på frågan om vi kunde skriva ett förord men det gjorde vi ändå. Det är lite bittert och nu såg jag att Yung Lean lagt upp på Insta att han festar med Lana. Han är typ 12 år. Eller 22. Varför får han hänga med Lana Del Rey men inte jag? Det är ju jag som är hennes officiella översättare, säger Fredrik Strage med ett skratt.

Vad finns mer i din show Strage on Stage.

–Den handlar om popmytologi. Jag berättar historier om olika artister, om idoldyrkan och om vad jag själv har sysslat med – att skriva om musik.

Har du någon relation till Höganäs?

–Ja, jag var där en mörk, stormig vinternatt i februari 2010. Jag var otroligt imponerad av att så många kulturintresserade trotsade vädret – snöstorm och orkan samtidigt – och kom och lyssnade. Det ska bli kul att komma tillbaka.

Foto: Vesna Prekopic

FREDRIK STRAGES 10 Lana-favoriter (med länk til Spotify)

"Gods & monsters"

"White dress"

"Cherry"

"Brooklyn baby"

"Venice bitch"
"Music to watch boys to"

"Video games"

"Body electric"

"Love"

"Young and beautiful"

https://open.spotify.com/playlist/1BjBK3yJKpAaph9XvzWphG?si=8ed4a9912a954b26

Biljett köper du i Höganäs bokhandel & Cappuccino eller på tickster:

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.