Äventyraren åt fish & chips i Mölle

Under 14 strapatsrika månader har Jonas Böhlmark sprungit, cyklat, åkt skidor och paddlat genom norra delen av Europa – och druckit över 1 000 liter mjölk. I torsdags mellanlandade han i Mölle efter att ha paddlat SUP (Stand Up Paddle) från Torekov. I Mölle blev han bjuden på fish and chips på Hotel Kullaberg och övernattade i sin hängmatta spänd mellan två träd på Krukmakeriet. Kullalivs fotograf Felix St: Clair Renard hann ner till hamnen på fredagsmorgonen innan Jonas paddlade i väg mot nästa etapp Helsingborg – där han nu har pausat för att resa hem till sin familj i Mora och fira jul.

Jonas Böhlmarks 700 mils extremutmaning började i september 2022 med löpning från Nordnorge till Treriksröset. Sedan följde sex olika utmaningar som 100 mils löpning genom Finland och skidåkning från Mora till Kiruna. Den 20 maj i år påbörjade Jonas Böhlmark den sista etappen i det långa äventyret, att paddla SUP från Narvik till Köpenhamn – eller snarare London – mer om det senare. Jonas har paddlat längs Norges kust i Nordsjön, längs med Sveriges västkust i Skagerack och Kattegatt innan han kom in i Öresund. Med alla kringelkrokar in till hamnar och omvägar för att undvika vågor och strömmar blir det sträcka på över 200 landmil. Eller en bra bit över 1 000 sjömil.


Hur fick du idén till äventyret?
– Jag har en stor kärlek till naturen och mår väldigt bra att pressa mig med extrema utmaningar. Det är också ett sätt för mig att må bra och hantera min bipolära sjukdom, ett tillstånd där jag pendlar mellan upprymdhet och depression. Att röra mig och kombinera det med en sund livsföring är grundläggande för mig att må bra. Något som jag också försöker förmedla till andra med bipolär diagnos. Sedan behöver det ju inte vara på den extrema nivån som jag utövar. Jag har också skrivit en bok om bipolär sjukdom där jag vill inspirera andra människor med diagnosen att finna balans i livet och för att minska stigmatiseringen runt sjukdomen.

Varför har du valt SUP framför kajak?
– Jag har tidigare paddlat SUP över Östersjön, från Kapellskär till Åbo, det hade ingen gjort före mig, och jag gillade verkligen grejen. Det är roligare med SUP än kajak, på SUP:en utvecklas du hela tiden, det är mycket balansövning, du måste hela tiden vara skärpt för att inte plumsa i havet och man kan sätta sig när havet blir stökigt. Med kajak är man mer i sin ”comfort zone” – på en så lång tur som jag gjort så skulle det nog kännas lite långtråkigt och enformigt att paddla kajak.

Har du någon som backar upp dig med sponsring?
– Nej, jag gör det här på en väldigt liten budget, jag har inga dyra grejer, jag sover ute i princip varje natt i min hängmatta och sovsäck med en presenning över och har gjort det under den 14 månader långa utmaningen. Jag äter väldigt enkelt – fet mjölk är mitt baslivsmedel, cirka tre liter per dag, sedan fyller jag på med bröd, chips och nutella. En diet som passar mig. Men jag träffar ofta väldigt trevliga människor som ibland bjuder på mat och låter mina grejer torka över natten, som i Mölle när jag blev bjuden på fish and chips på Hotel Kullaberg. Fantastiskt vänliga människor och underbart gott.

Har du haft en planering för hela utmaningen?
– Jag har improviserat de olika sträckorna, inget har varit bestämt från början. Tidigare var mitt slutmål Köpenhamn som nu har blivit London, kanske kommer jag fortsätta ännu längre, jag känner inte att jag är färdig, för mig finns inte ordet färdig så det kommer bli ett spännande 2024.

Har du varit rädd någon gång?
– Inte så ofta, jag tar det säkra före det osäkra och lyssnar med lokalbefolkningen. Men vid ett tillfälle paddlade jag oförsiktigt ut från Larvik, hummerbåtarna som var ute och fiskade försvann plötsligt i vågdalarna och vågorna blev höga som hus. Det var väldigt obehagligt och det var tufft att ta sig i land. Jag är också väldigt försiktig när jag skidar och tältar i fjällvärlden, där måste man ha koll på allt – annars dör man.

Vad skulle du önska inför paddelturen från Helsingborg till London nästa år?
– Det vore coolt med en följebåt som också dokumenterade äventyret – det skulle vara en dröm. Jag har inte ekonomiska möjligheter till det men skulle någon läsa artikeln och komma upp med ett förslag så tar jag tacksamt emot det.

SUP
SUP står för Stand Up Paddle vilket innebär att man står upp på och paddlar på en bräda som är relativt lik vågsurfingbrädor fast med betydligt mer volym, bredd och längd.

Jonas hela äventyr

• Löpning från starten i Nordnorge till Treriksröset

• Paddling på Torne älv till Torneå

• Löpning 100 mil genom Finland

• Cykling från Tallinn genom Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland till Köpenhamn

• Löpning från Malmö till Mora

• Skidåkning från Mora till Kiruna

• Löpning från Kiruna till Narvik

• Paddling från Narvik till Helsingborg

• Paddling från Helsingborg till London 2024

Jonas bok

Jonas Böhlmarks bok om bipolär sjukdom kan beställas genom Jonas@ptofsweden.se

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.