Emma och Henrik skapar julstämning i Mölle

Emma Zetterberg blev känd för svenska folket när hon vad med i Expedition Robinson 2001 och vann hela tävlingen två år senare. I höst kan Emma och maken Henrik Zetterberg se tillbaka på en riktigt bra start för deras Baguetteria 2020 i Mölle. Nu planerar de för julöppet med specialgjorda baguetter, lussebullar och julig glass.

Vi öppnade i slutet av juni i somras och det har varit en helt otrolig säsong. Vi har sålt över 22 000 baguetter och fått en väldigt fin respons från våra besökare. I början var det var lite oroligt med tanke på Covid-19 men allt har fungerat över förväntan, berättar Emma. Familjen som också består av sonen Love delar sitt liv mellan sommarhuset i Mölle och gården utanför Ängelholm.

Hur vaknade idén att starta en baguetteria, varför inte en vanlig krog?

– Många kanske tror att det är en idé som vi tagit med hem från USA men det är faktiskt något som Henrik burit med sig under många år. I Sundsvall fanns det en baguetteria i huset där han bodde – Henrik älskade deras baguetter och han blev snabbt en stammis. När vi för tre år sedan såg att Höganäs kommun ville ha in förslag på verksamheter i Mölle hamn så tänkte vi att det var dags att förverkliga Henriks passion för baguetter och jag var inte svårövertalad. Redan innan vi flyttade tillbaka från Detroit till Skåne i maj 2019 var vi igång med projektet.

Vilka baguetter har varit mest populära i sommar?

–Som absolut etta kommer Detroit 313 med pulled pork, picklad rödlök, cole slaw och bbq-sås. Det är ju extra kul då den är uppkallad efter Henriks klubb Detroit Red Wings där han spelade över 1000 NHL-matcher under åren 2002 till 2018 och staden där vi bodde tillsammans under 12 år. Siffran 313 står för Detroits riktnummer. Som god tvåa kommer Räkan Karlsson med skagenröra, ägg och dill och som trea kommer Sommarskuggan (efter den populära TV-figuren på barnprogrammet Sommarlov) som är barnens favorit där de kan blanda ingredienser hej vilt, vad sägs om köttbullar med nutella.

Har du och Henrik inte blivit trötta på att äta baguetter?

–Haha, nä inte alls, vi äter ju inte baguetter varje dag precis, men vid vissa tillfällen är det klockrent som när vi har gäster eller ska sticka ut med båten då är det perfekt picknickmat, det roliga är att det är ofta Henrik som beställer och han är så himla korrekt – han skulle aldrig drömma om att gå förbi kön, han står och väntar på sin tur som alla andra.

Byggnaden sticker onekligen ut i sin formgivning, hur tänkte ni där?

–Vi ville plocka upp Mölles färger och stil, den ljusgröna färgen som man ser överallt på gamla och nya tak i Mölle, det schackrutiga golvet och spröjsade fönster, vi ville skapa något helt nytt men ändå traditionellt. Mölle med en twist. Det ska också vara en blinkning till en bistro i Paris eller en amerikansk diner. Den runda formen på byggnaden kom till för vi inte vill ha någon baksida, från vilket håll man än kommer så ska byggnaden kännas välkomnande – jag brukar säga – bara hoppa upp på karusellen och åk med.

Vad händer framöver?

–Ja nu släpper jag faktiskt en ganska het nyhet, vi kommer att ha julöppet de två första helgerna i advent, i slutet av november och början av december. Först hade vi tänkt att återöppna till påsk 2021 men sedan kände vi att vi ville göra något kul framåt julen. Vi vill skapa glädje. Och riktig julstämning ska det bli, säger Emma och berättar att hon tillsammans med sina kollegor Linda och Ann gjort en riktig julspecial. Två julbaguetter – en med Janssons frestelse och en med julskinka, den senare kommer serveras med Henriks hemmagjorda senap – men självklart kommer man också att kunna beställa baguetter från den ordinarie menyn. Den kreativa trion har också tagit fram en ny mjukglass med pepparkassmak och kommer servera varm choklad med krossad polkagris och en must med kryddnejlika och apelsin. Dessutom kommer Carina Goodbrand, som bakade lussebullar till Blå Hallens julmarknad förra året, med sitt mumsiga recept och bidrar till julstämningen.

–Eftersom våra gäster huvudsakligen sitter utomhus så har vi köpt in värmare, plädar och två stora eldplatser där barnen ska kunna grilla marshmallows, vi ska göra det så varmt och mysigt som det bara går. Vi hoppas också att vi kan så ett frö för en framtida större julmarknad i Mölle hamn där alla har öppet.

Kommer 2020Mölle finnas på fler ställen i framtiden?

–Just nu kan jag inte ge några detaljer men så mycket kan jag säga att vi just nu planerar något väldigt spännande som kan innebära att vi öppnar på andra platser. Bli inte förvånad om en baguetteria öppnar nära dig eller någon annan stans.

Om vi lämnar baguetterna, vad har ni för favoriter i Mölle och Kullabygden?

–Oj, svår fråga, det finns så otroligt mycket men självklar etta blir nog själva berget, så fort vi får besök från till exempel USA eller Sundsvall, Henriks hemstad, så tar vi med gästerna på en kullabergsvandring. Alla blir betagna och tycker det är superexotiskt. Vi älskar också att äta på ”Krukan” i Mölle, opretentiöst och mysigt, bara att slinka in när som helst. Och i år ska vi inte missa julbordet på The Black Barn i Brunnby, hört att det ska vara kul och supergott.

–Men tänker jag efter så kanske min absoluta favorit ändå är Fågelviken i Mölle där min son Love älskar att bada och meta krabbor – det är sommaren när den glittrar som mest.

 

Emma Zetterberg blev känd för svenska folket när hon vad med i Expedition Robinson 2001. När Expedition Robinson skulle göra sin sista säsong 2003 fick tittarna rösta om vilka av de tidigare deltagarna de ville se. Emma blev framröstad och vann dessutom hela tävlingen. Hon har dessutom en musikkarriär och varit programledare för Emmas värld, Dolce vita och Á la Emma.

Henrik Zetterberg är en av Sveriges största hockeyspelare genom tiderna. Han spelade mer än tusen NHL-matcher för Detroit Red Wings åren 2002 till 2018. Han vann OS-guld med Tre kronor i Turin 2006 och var med om att föra Detroit Red Wings till vinnare av Stanley Cup 2008. Han har dessutom ett VM-guld, ett VM-silver och två VM-brons.

Mer om 2020 Mölle.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.