Premiär för bloddrypande Macbeth

William Shakespeares klassiska drama Macbeth skrevs 1606 och handlar om den äregirige lord Macbeths väg till makten men även mot sin undergång. I Eric Ruuths uppsättning är handlingen förlagd till en framtid präglad av miljöförändringar. Vattennivåerna har stigit och separerat Kullahalvön från det omgivandet landet.

– Vår läsart tar avstamp i nutid och dagens problem lyser igenom. I pjäsen har demokratin försvunnit och ersatts av
en aristokrati, berättar teaterläraren Fabian Fahlgren som tillsammans med sin kollega Lotta Korths och danslärare Helén Rasmusson leder repetitionerna med cirka 130 medverkande skådespelare, dansare, musiker och scentekniker.

Hugo Horn Maurin, 16 år, spelar den skotske generalen Macbeth, som påhejad av sin maktlystna hustru mördar sig till tronen.

– Macbeth är en mycket intressant karaktär, både dygdig och ärelysten med en god ängel på den ena axeln och en djävul på den andra. När han väl har slagit in på den blodiga vägen är det svårare för honom att vända tillbaka än att gå vidare, berättar Hugo i en paus under repetitionerna.

Vad är roligast?

– Att få stå på scen och känna att man har tagit in manuset så att man har det i kroppen och kan leva sig in i rollen och forma karaktären djupare. Att man har en förståelse för replikerna – det som sägs.

Vad har Shakespeare att säga oss 2017?

– Pjäsen känns väldigt aktuell idag när många politiker försöker få så stort inflytande som möjligt och manipulerar sin omgivning för att nå makt. Donald Trump är bara ett exempel.

Macbeth spelas den 30 maj, 31 maj och 2 juni klockan 19.00 samt den 3 juni klockan 14.00 och 18.00. Förköp på Eric Ruuth och Höganäs Bibliotek, telefon 042-33 73 69.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.