Thank God It's Friday

Vissa gillar att inleda helgen med att sätta sig på en assaultbike och göra pull ups och burpees over barbell. Kullaliv var med på Thank God It’s Friday – ett riktigt svettigt crossfitspass.

Efter åtta månader i Florida kom Magnus Hällbjörk hem till Sverige helt uppfylld av träningsformen Crossfit. Ett år senare, 2014, drog han igång Crossfitträning i lokalerna på Magasin 36 i Höganäs. Nu upptäcker allt fler träningsformen som har rykte om sig att vara utmanande och ge snabba resultat.

–I Crossfit jobbar du med hela kroppen. Vi gör gymnastik, vi tränar uthållighet, kondition, bålkontroll och styrka och blandar övningar i oändliga kombinationer. Eftersom du hela tiden ställs för nya utmaningar tar utvecklingen aldrig slut, säger Magnus Hällbjörk när han försöker förklara träningsformens popularitet.

Kristin Lilja som äger och driver anläggningen i Höganäs tillsammans med Magnus fyller på:

–Det är en mycket varierad träning. Du vet aldrig vad som händer under ett pass och så är det en fantastisk gemenskap. Man har olika mål men kämpar ihop. Man är här för träningens skull men också för träningskompisarna.

Kristin coachar kvällens pass och kör en snabb genomgång på en whiteboardtavla inne i träningslokalen. På tre olika stationer ska alla göra 4-5 övningar i ett bestämt antal repetitioner. För den som aldrig tränat Crossfit är det många nya begrepp på tavlan – 21 CAL AB, power snatch, deadlift, walking plank och burpees over barbell.

–Som nybörjare ska man alltid känna att man kan gå på vilket pass som helst. Alla övningar går att skala ner till en nivå som passar just den personens förutsättningar och behov, förklarar Kristin.

Men på det här passet har de flesta tränat Crossfit länge. De parar vant ihop sig med en träningskompis och börjar värma upp. Efter tio minuters fri uppvärmning är det dags att köra igång på allvar. En stor väggklocka börjar räkna ner tiden – tio minuter på den första stationen – medan trycket inne i lokalen ökar. Några får snabbt upp farten i roddmaskinen medan deras träningskompisar kör box jumps, höga hopp upp på en låda eller den tuffa övningen walking plank nere på golvet.

I en annan hörna gör ena gänget knäböjningar och kastar samtidigt upp tunga bollar till en given linje på väggen. Medan kompisarna kör härliga pullups – det vill säga drar sig upp i ett räcke så att hakan kommer ovanför räcket.

––Det finns alltid olika sätt att förenkla en övning och våra redskap, bollar, skivstänger och hantlar finns i olika vikter, berättar Kristin.

På en av stationerna ska man göra 21 CAL på assaultbiken, vilket innebär att bränna 21 kalorier och sedan gå över på en av de tuffaste övningarna. Lyfta en skivstång, hoppa över den och fortsätta in i en burpee. Från knäböjande position kommer man ner i armhävningsposition, gör en armhävning, återvänder till knäböj och avslutar med ett upphopp. Och inte bara en utan många repetitioner.

–Assaultbiken och tunga lyft i kombination med burpees är något av det tuffaste, säger Kristin som går runt, peppar, klappar i händerna och rättar till när hon ser att någon gör en övning fel.

Efter tio minuter på en station är det 3 minuters vila. Och sen vidare till nästa station. När det tredje tiominuterspasset går mot sitt slut  är det pepp som gäller i den kokande lokalen. Det enda som gäller att ta sig ända fram tills att klockan tickat ner på noll.

Lotta Lindmans ansikte och tröja, är helt blöta av svett efter passet:

– Crossfit är den bästa träningen. Jag är helt hooked på det, nästan besatt. Jag tränar sju dagar i veckan. Det är så himla kul. Det är den bästa träningen. Jag tränar på mina egna villkor, utmanar mig själv och ser vad jag kan.

 

Fakta Crossfit
Crossfit grundades i USA av gymnasten Greg Glassman som började coacha personer individuellt redan på 1970-talet. 1995 startade han sitt första Crossfitgym. Sedan dess har intresset för träningsformen vuxit explosionsartat. Idag finns över 13 000 Crossfitgym världen över, cirka 130 stycken av dem i Sverige. Crossfit Höganäs finns i Magasin 36 och är en licensierad anläggning med ett team på 10 coacher. Läs mer om olika pass på crossfithoganas.se

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.