Åkes nya hyllning till Kullabygden

Åkes nya hyllning till Kullabygden

Lördag 14 november är en stor dag för Åke Högmans många fans och andra musikälskare. Då släpps hans EP Arkadien – en hyllning till Nordens Arkadien ”aka” Kullabygden i nordvästra Skåne. På plattan finns de tre tidigare utgivna; Mölle, Woodstock och Kom med mig och nya låten Äppelträdet.

Hur känns det med ny release?
– Det är alltid lika kul att ge ut något nytt! Det har varit en lång rolig resa med de här fyra låtarna som tog sitt avstamp i Höganäs församlingshem i december 2016, då min producent Stellan Colt spelade in körsång av Josefina Klang och Otthilia Sjöberg Aas, till förinspelad gitarr och sång av mig. Sedan har Stellan byggt ut det tillsammans med fantastiska musiker och på ett väldigt vackert sätt. Det är kul att Äppelträdet avslutar, såväl resan som EP:n, jag är verkligen förtjust i texten, som både summerar och pekar framåt.

Vad har varit inspirationen till låtarna på EP´n?
– Skribenten Jan Gradvall menar att det finns två huvudteman inom rock och angränsande musikslag: det urbana och naturen. Som malmöbo och tidigare medlem i Åke Octan så gällde det första, det vill säga neon, glittrande asfalt i regnet och ett möte efter stängningsdags på en bar, typ. Som kullabygdare i hjärtat efter många år här så är naturen temat för Arkadien och dess, i bästa fall, helande kraft. Det urbana och det icke-urbana är många gånger hoplänkade men generellt skulle jag vilja säga att de har olika språk, något man kan använda sig av. I naturen så kan man från ett rockperspektiv dessutom hamna i en The Band-värld med ett romantiskt skimrande Woodstock runt knutarna, vilket inte är det sämsta.

Har du kunnat spela inför publik i sommar?
– Ja. ”The Summer Twang Tour” omfattade hela två (!) spelningar, en på Garage och en i Skättekärr på familjen Paulssons gård. Mycket olika till sin karaktär, fast båda med rökmaskin och båda väldigt roliga.

Vilken av dina egna spelningar i Kullabygden håller du högst?
– Det är fullkomligt jämnt skägg mellan de spelningar vi gjorde på Holy Smoke BBQ tre somrar i rad, diverse Garagespelningar och den på Paulssons Gård i somras. Genom åren har även de på Knafves, Rut, Krukan och Hotell Kullaberg med bara jag och en gitarr har också varit väldigt fina. Publiken i Kullabygden är en höjdare, det är den jag håller högst.

Hur ofta tänker du på Kal P Dal?
– Ganska ofta faktiskt, senast i tisdags när jag var på mitt förlag. Chefen Jeanette, som har gett ut en bok om Kalle, har den bästa affischen av alla. ”Kal P Dal och Pågarna – Genuin skånsk rock n´roll” lyder rubriken, intill en bild där Kalle sitter bakom ratten till en raggarbil och en av ”pågarna” hänger ut genom bakrutan, högst troligt ganska glad i hatten. Bilden är magisk också för att Kalle har den där truliga Kalleminen som gav honom den där buspojkscharmen och som skvallrade om att allt är möjligt.

När får vi höra dig live nästa gång?
– Det är ju broms på live för det mesta för tillfället men Ann-Britt Nyborg och Mission Hill Music planerar för en spelning i Verkstan på Garage våren 2021. Blir jag då, tillsammans med Mats Jeppsson och den fenomenala Cicci Landén med flera. Längtar dit.

Vad önskar du mest just nu?
– En fröjdefull jul och ett, för alla, bättre nytt år.

Lyssna på Äppelträdet här.

 

Åke Högman är skribent, journalist och kommunikatör. Han skriver och har skrivit för tidningar som Magasinet Kullaliv, Magasinet Skåne, Café, Nöjesguiden, Elle och Vagabond. Han har också varit Sydsvenskans matrecensent under pseudonymen Bong och talskrivare åt landshövdingen Margareta Pålsson. Många känner igen Åke Högman som författare sedan debuten 2013 med kriminalromanen Mord i Mölle där journalisten Johannes Pilgrimsson får famnen full av mordgåtor och där Mölles befolkning decimeras farligt snabbt. Åke har även en lång musikkarriär som tog fart under namnet Åke Octan där legenden Kal P Dal var hans manager och inspirationskälla. Åke Högman bor i Malmö men återfinns ofta i Kullabygden – en kärlekshistoria som började redan på sextiotalet med barndomens somrar i Arild.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.