Amaryllis – julens färgklick

Merry Christmas, Benfica eller Tango? I Varalöv några kilometer från Kullabygden finns en av landet största amaryllisodlare. Danne Nygaard är mycket förtjust i den exotiska lökväxten, som exploderar i blomning till jul.

Det är bråda tider när Kullaliv hälsar på hos företaget Opp Amaryllis i slutet av oktober. I de stora växthusen som ligger längs med väg 112 ett stenkast från Erikslund är det fullt med röda, rosa, vita och limefärgade knoppar i olika stadier av blomning.

–Det är roligt att odla amaryllis och det är en stadigt ökande marknad. I år kommer jag att leverera cirka 500 000 exemplar ut i handeln, berättar Danne Nygaard, som drivit odlingen i Varalöv i fem år.

Under de ljusare delarna av året odlar han bland annat pelargon, lavendel, gurka, chili och melon. Men den praktfulla amaryllisen är den klara favoriten:

–Det är något speciellt med amaryllis. Den är mycket uppskattad under den mörka årstiden. Och enkel. Den går helt enkelt inte att misslyckas med, säger han med ett leende.

Den färgstarka blomman som är så populär till jul har har sitt ursprung i arter som växer vilt på den sydamerikanska kontinenten. Danne Nygaards lökar kommer huvudsakligen från Sydamerika och Sydafrika, där de växer på stora fält och skördas när de blivit två år gamla. Då klipper man av de gröna bladen, lyfter upp lökarna och låter dem torka. Sedan får lökarna vila i tio veckor antingen i kylrum under båttransporten över Atlanten eller i kylrum när de landar i Holland, där de lastas de över på bilar och transporteras vidare.

Här i Varlöv planteras lökarna i krukor, placeras först i svalare växthus och flyttas när det är dags in i skön 26 gradig värme, där de får stå i sex-åtta veckor.

Röd är julens färg och inne i växthusen är det förstås många röda knoppar som försiktigt sticker upp i krukorna. ’Miracle’, ’Souvereign’ och ’Merry Christmas’ – är några av de mest populära sorterna till jul berättar Danne:

–De har stora blommor och håller sig extra länge. Men det finns också nya röda sorter som ’Double King’ – en dyrare specialsort som odlas i växthus.

Själv är Danne mycket förtjust i ’Alfresco’ – även den en sort med dubbla blommor.

–Den är vit, härlig och doftar lite svagt.

Som vanligt är rikedomen i växtvärlden fantastisk. Här finns bland annat den gräddvita ’Nymph’ – som har dubbla blommor med rödrosa strimmor, den intensivt rosa ’Candy Floss’, den svala, limefärgade ’Limona’, den småblommiga varmare röda ’Fanfare’ och ’Bolero’, som skiftar från hallonröd till orange. Och såklart den magnifika ’Benfica’ som är med sin mustiga djupröda färg blivit mångas favorit.

Något av det mest spännande i Dannes sortiment är nya exotiska sorter som började korsas fram på 1970-talet. Här finns till exempel den smäckra, blekgröna ’Evergreen’ som blommar med lite spretiga uppåtriktade blommor och den läckra, ljust röda och ostyriga ’Tango’ som tillhör gruppen spindelamaryllis.

–Det är roligt att intresset för amaryllis ökar och även intresset för ett bredare sortiment, säger Danne Nygaard.


FAKTA
Spännande sorter

Det finns cirka 3 000 sorters amaryllis, ett 100-tal av dem odlas i Sverige. De senaste åren har nya amarylliskorsningar blivit allt mer populära. I vissa blomsterbutiker kan man hitta amaryllissorter som tillhör gruppen fjärils-, spindel- och trumpetamaryllis. De har ett annat, mer exotiskt utseende, är mindre, smäckrare och har ofta yviga och ostyriga blommor.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.