Astrid tar plats framför kameran

Idag fredag 19 april har den tredje filmen i serien ”Skapa nuet” premiär. Den här gången är det musikern Astrid Nordström Lammers, till vardags fiollärare på Eric Ruuth, som tagit plats framför Jörgen Nilssons kamera. 

Se filmen om Astrid här.

– Jag blev glad när Jörgen ringde och frågade om jag ville var med. Jag har spelat på en av hans vernissager och vet att han är bra på det han gör, berättar Astrid Nordström Lammers när vi hörs på telefon och fortsätter.

– Det är spännande att testa något nytt. Jag gillar att prata om både om kreativitet, nuet och livsfrågor med vänner och personer som står mig nära. Kreativitet, att utforska olika grejer, är en väldigt stor del av mitt liv. Sen var det förstås en speciell situation att prata om det framför kameran.

Astrid är uppvuxen i småländska Vetlanda, med föräldrar som båda är musiker. Efter grundskolan gick hon ett estetiskt program i Oskarshamn, sedan blev det folkhögskola i Örebro innan hon flyttade till Birmingham, England, för högre musikstudier vid universitetet.

Var musiken ett självklart val för dig?
– Jag tänkte inte alls på det på det sättet. Musiken var det enda jag ville ägna mig åt. Jag kan inte se mig själv göra något annat.

Hur hamnade du i Höganäs?
– Jag hade ingen koppling alls till Skåne, men när tjänsten som fiollärare på Eric Ruuth dök upp 2019 verkade den helt perfekt för mig så jag åkte ner för en intervju. Då hade jag ingen aning om vad Höganäs var förutom att det låg nära Helsingborg. Intervjun gick bra, skolan var trevlig, pappa var med mig och vi åkte runt lite i stan, som kändes jättefin och mysig med närhet till havet och Kullaberg. Det var mycket som lockade, men just då visste jag inte hur många kreativa människor som bor här – det blev en väldigt fin överraskning.

Min mamma sa alltid ”man kan allt utom att spela fiol”. Är det ett svårt instrument?
– Jo, det är det nog. Bara det här att hitta tonerna. På en fiol finns inga ”frets” eller band som på en gitarr, du måste tänka med fingermönster och mest med örat och muskelminnet. Det handlar mycket om koordination, att aktivera alla små muskler – hur man står är också viktigt. Det är mycket att tänka på bara man ska ta en ton.

Vad har du för tankar om framtiden?
– Jag trivs bra med att undervisa, det är väldigt kul att vara med om barnens utveckling, att ge dem en väg in i musiken. Och jag vill gärna fortsätta att utveckla mitt spelande. Jag älskar klassisk musik, jag spelar och är med i styrelsen för Kullabygdens symfoniorkester, men fiolen är så bunden till den genren. Det är kul att utforska instrumentet i andra genrer, spela det som reflekterar ens personlighet här och nu. Jag gillar sydamerikansk musik, men också folk-americana-cowboy, typ, och jag spelar i ett reggaeband som heter Levande farkost, säger Astrid och berättar att hon precis har köpt några mickar för att spela in mer egna grejer hemma.
– Jag har mest spelat live men det är kul att spela in också. Jag har släppt några egna låtar där jag spelar gitarr och sjunger. Gitarr lärde jag mig själv under pandemin. Jag fick en gitarr av mamma och pappa, jag kände ingen här då så det var ett bra tillfälle att lära mig att spela. Just nu spelar jag nästan lika mycket på den som på fiolen.

När kan vi se och lyssna på dig nästa gång?
– Det blir många spelningar i vår och i sommar då är det mycket andra delar av Sverige. Jag kommer bland annat spela med bandet Emådalens kapell under medeltidsveckan i Visby. Det dyker hela tiden upp nya samarbeten, jag har precis spelat med det lokala bandet Presidenten på Höganäs bryggeri och i Malmö. Den som vill lyssna på mig kan följa mig i mina sociala kanaler. Jag lägger hela tiden ut vad som händer.

Kan du sakna de småländska skogarna?
– Ja, det kan jag. Det är kul att befinna sig i musikvärlden, träffa musiker och spela tillsammans. Men jag behöver också stunder i ensamhet – som man kan få ute i skogen. Som musiker är det viktigt med kontraster. De är betydelsefulla för den skapande processen. Många idéer, tankar och drömmar föds när man är ensam.

Astrid har precis startat ett nytt instagramkonto: #astrid.violin. Här lägger hon upp information om konserter och videos där hon lär ut nybörjare på fiol.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.