Äventyrsturism med respekt

Cliff Dropp från USA och Matt Strickland från England blev snabbt förtjusta i allt Kullaberg har att erbjuda – till fots, på mountainbike och i kajak. ”Det här är ett unikt ställe som borde leva året runt och upptäckas av fler”, säger äventyrs-entusiasterna som slagit ner sina bopålar i trakten.

Matt Strickland är född utanför London och har testat det mesta som har med outdoor att göra: kajak, rodd, mountainbike, coasteering, segling och olika former av klättring. Han har arbetat med miljöfrågor och turism, skrivit en guide till mountainbikelederna i norra Wales och har ett British Canoe Union five star sea kayak-certifikat, vilket innebär att den som anlitar honom som guide är i mycket säkra händer.

När Matt Strickland för ett år sen lämnade norra Wales och flyttade till Kullahalvön med sin familj mötte han Cliff Dropp. Cliff som ursprungligen kommer från New Jersey USA är en sann entreprenör. När han upptäckte de fantastiska förutsättningar för kajakpaddling i trakten startade han ännu en business – företaget Kullakajak. Nu arbetar Cliff och Matt hårt för att få fler att upptäcka en av Sveriges häftigaste destinationer.

– Vi poängterar alltid respekten för naturen. Vi hyr ut kajakar och cyklar, som man driver med egen muskelkraft – bränslet är det man stoppar i sig. Och så vill vi pusha för att anlita guider. Med guide får du en annan säkerhet i upplevelsen, säger Cliff och Matt fortsätter.

– Här vid Kullaberg finns inget tidvatten, men farliga vindar kan skapa stora vågor och det finns få platser att landa kajaken på. Om du paddlar under för svåra förhållanden kan du snart vara på väg till Danmark.

– Med guide får du också en alldeles speciell upplevelse. Vi har kunskaperna och kan berätta om tumlarna, sälarna och fåglarna du träffar på under kajak- eller mountainbiketuren, säger Cliff.

– Och danskarna, lägger Matt till med ett skratt.

Matt skulle gärna se att Kullaberg inom några år fick riktiga mountainbikeleder. I nordvästra Wales finns fem olika mountainbikecenter, ett av dem Coed y Brenin, som alla drar cirka 100 000 besökare om året.

– Här ligger man ungefär 25 år efter i tiden. Bra byggda och underhållna trails skadar inte naturen, tvärtom har man bättre koll på cyklisterna.

Cliffs och Matts förhoppning är att besökare från hela Sverige men också från Danmark, Tyskland och övriga Europa ska börja hitta hit i större utsträckning. Ett sätt att väcka intresse är skapa spännande paket tillsammans med hotell och restauranger i trakten. När Familjen Helsingborg nyligen utlyste en tävling om bästa upplevelse och tog Tyska turistbyrån till hjälp att utvärdera bidragen vann Kullakajak med sitt kajakpaddlingspaket med övernattning på Hotell Kullaberg och middagar på Rusthållargården. Just nu jobbar Cliff kreativt kring orden burger, beer, pint, pedal och paddle.

Vad är då det bästa man kan uppleva på Kullaberg?

– Nattpaddling, en lugn och stilla natt, utan lampa. Det är superspeciellt, säger Matt.

– Jag kan inte välja. Det finns så mycket och så många olika häftiga sätt att uppleva miljön på och runt berget, avslutar Cliff.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.