Bokhandlarens bokfestival snart på G

Bokhandlarens bokfestival snart på G

Om tre veckor, fredagen 17 september, är det premiär för Höganäs Summer Book Festival. Kullaliv fick en pratstund med Christoffer Palmer, Höganäs bokhandel, som är en av initiativtagarna till festivalen.

Bara några veckor kvar till festivalen. Hur känns det?

–Overkligt. Jag har haft drömmar, mardrömmar och planer om detta i över tio år. Nu är det snart verklighet!

Hur fick du idéen till festivalen?

–När jag var på semester i Skottland för många år sedan och såg affischerna till Edinburgh Book festival. Dom signalerade fest! Jag är van vid lågmälda författartillställningar där man även i pauserna pratar med låg röst. Jag vill skapa en bokfestival med seriösa författarsamtal men med en betydligt mer festlig stämning där alla ska känna sig välkomna.

Vad är det svåraste med att skapa en festival?

–Allt jobb som krävs! Jag höll nästan på att braka ihop tidigare i våras när jag insåg det. Jag har tre butiker i högsäsong under sommaren och jobbar nästan hela tiden. Som tur var är vi flera i gruppen och det är dom som har gjort det mesta av det tunga jobbet. Hjältarna som möjliggjort att det blir en festival är projektledaren Liselotte Fritz, art directorn Mats Mjörnemark och utställaransvarig Sofia Orre.

Varför blev det Blå Hallen?

–När vi började prata om en festival för flera år sedan hade vi ingen stor lokal utan hade tänkt sprida ut den på olika platser i Höganäs. Men med all logistik som hade krävts hade det blivit enormt mycket jobb. När Blå Hallen öppnade 2017 ringde Liselotte mig och sa nu har vi lokalen vi sökt efter. Och man kan ju inte få bättre.

Hur många författare och artister kommer?

–Vi har runt 40 programpunkter med författare och artister. Sedan har vi flera moderatorer som tillsammans med författarna skapar intressanta samtal bland annat Karsten Thurfjell kulturjournalist på Sveriges Radio, Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och John Swedenmark översättare. Från Helsingborg Dagblads och Sydsvenskans kulturredaktion medverkar Ann Lingebrandt och Johan Malmberg.

Är det några medverkande som du är extra spänd på?

–Vi har ett otroligt starkt startfält med många spännande författare som Klas Östergren, Anna-Karin Palm, Kjell Westö, Conny Palmkvist, Gunnar Bolin, Ewa Fröling och Sveriges ”mesta” ljudboksuppläsare Stefan Sauk. Jag måste erkänna att jag nog är lite extra nyfiken på Andri Snær Magnason, Einar Kárason och Asta Fanney Sigurdardóttir från Island.

Finns det något mer på programmet än författare?

–Absolut, vi har också många utställare, allt från bokförlag och illustratörer till pappershandlare och vinodlare. Vi har flera utställningar i hallen bland annat om Bokförlaget Bra Böcker och en av fotografen Ralf Turander. Dessutom blir det skön musik av operasångaren Ellinor Ingvar-Henschen, cellisten Hillevi Rasmusson Klingberg och bandet Hush Forever. Artisten Staffan Hellstrand har med sig gitarren när han intervjuas av författaren Åke Högman.

Ni har plockat upp Bokförlaget Bra Böcker och dess historia i er marknadsföring. Vad har du själv för relation till förlagets grundare Rolf Janson?

–Jag har hört Rolf själv berätta om Bra Böcker. Det är en fascinerande historia med många intressanta och underhållande episoder. Jag var själv på honom flera gånger och tyckte att han borde skriva en bok om Bra Böckers historia, men det blev aldrig så tyvärr. Hans förlag rörde om och förändrade en då väldigt konservativ bransch och gjorde Höganäs till en mer spännande plats.

Vad tror du om festivalens framtid?

–Först ska vi klara av årets festival innan vi bestämmer något vidare. Men om vi känner att gensvaret från publiken blir bra så vill vi verkligen satsa på att göra festivalen till ett årligt återkommande event. Mycket av grundarbetet är ju gjort.

Det råder fortfarande restriktioner gällande Cocid-19. Hur hanterar ni det?

–Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och säljer ett begränsat antal biljetter. Vi kommer sprida ut evenemanget på tre scener där man kommer behöva visa sitt festivalpass för att få tillträde. Självklart har vi stationer med handsprit och tydliga skyltar. Själva Blå Hallen är idealisk med enorma ytor på över 3000 kvadratmeter och sina många dörrar och portar som gör att vi slipper flaskhalsar.

Höganäs Summer Book Festival pågår fredag och lördag 17-18 september.
Öppettider: fredag 12-21, lördag 11-21.

Här kan du läsa mer om festivalen och bokar din biljett.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.