Brenteganis – snart öppnar de i Viken

På Brentegani’s i Tånga är det tillgången på råvaror som styr vad far och son lägger upp på tallrikarna. Menyn avslöjas aldrig i förväg och gästerna rekommenderas att ta god tid på sig för att hinna njuta.

Det är tyst i köket när Claus och Marco Brentegani lagar mat. De känner varandras styrkor och vet vad som behövs göras. Pappa Claus tar hand om tillagningen av pasta och såser medan Marco, som är formgivare i grunden, lägger sista hand vid uppläggningen. När tallrikarna är klara rycker även sonen Niclas in och bär ut maten tillsammans med kockarna och mamma Asta.

– Att driva Brentegani’s är en familjesysselsättning. Vår tredje son hjälper också till ibland, och vi har till och med haft barnbarnen här. Men de sover mest i soffan, säger Asta. 

Familjen Brentegani har egentligen inget förflutet i restaurangbranschen. Claus är rörmokare och egen företagare i städbranschen, Asta har arbetat med autistiska barn. Äldste sonen Marco har visserligen gått en hotell- och restaurangutbildning, men bestämde sig för att bli formgivare.

– Men vi har alltid tyckt om att laga mat och vi har även lagat mat för våra vänner som bett oss hjälpa till vid större tillställningar. När Asta såg en annons på Blocket att bygdegården skulle arrenderas ut, ville vi prova, säger Claus.

Det är han och Marco som kockar i köket medan Asta tar hand om gästerna och matsalen. Svarta dukar ligger på borden och levande ljus har tänts i närapå manshöga kandelabrar.

Brentegani’s har öppet på fredagar och den fyrarättersmiddag som serveras börjar klockan 19.00. När den slutar är upp till gästerna. Många tycker om att sitta kvar, smälta maten och smutta på en grappa.

– En kväll i månaden har vi temaafton då vi bjuder på mat från olika italienska regioner. Och så lagar vi mat till bygdegårdens pubkvällar, säger Asta.

Claus gammelfarfar kom från Verona och familjen köpte hus i Italien för tio år sedan. Då upptäckte de hur varierad mattraditionen är i de olika regionerna.

– Vi har ätit mycket runt omkring Italien och inspirerats av de olika köken. Många som går ut i Sverige beställer alltid samma mat, för att vara på säkra sidan. Vår grej är att överraska gästerna, visa att Italien är mer än pasta och pizza, säger Marco.

Grönsakerna kommer till största del från bygden och i odlingsbäddar utanför köket växer timjan, salvia och rosmarin. Men allt går inte att köpa lokalt. Vissa italienska delikatesser som lufttorkad griskind och inkokt druvsaft, måste importeras.

– I köket gör vi allt från grunden. Vi förbereder middagen, men skulle aldrig komma på tanken att exempelvis förkoka pasta. Vi serverar rätterna efterhand de är klara och erbjuder bra italienska viner till en förnuftig peng, säger Claus och tillägger:

– Att bara hålla öppet en kväll i veckan gör att vi håller glädjen vid liv.

 

Bocconcini di burrata e rosmarino

(4 personer)

2 Burrata eller Mozzarella (bäst om det är på buffel)
8 körsbärstomater med kvist
4 rosmarinkvistar
olivolja eller zapa (en inkokt druvjuice)
crema di balsamico
salt 
svartpeppar
färsk basilika

Tag kvisten från körsbärstomaterna och lägg i lättsaltat vatten. Koka upp vattnet och lägg i körsbärstomaterna. Ge dem 1 minut i det kokande vattnet, ta upp dem och ta bort skinnet.

Ta bort de nedersta bladen på rosmarinkvistarna så man kan trä på 2 tomater på varje kvist. Sätt ugnen på 90 grader. Lägg kvistarna med tomater i en form eller på plåt och sätt in dem i ugnen. Låt dem vara inne i 5 minuter.

Dela burratan eller mozarellan i 4 delar, lägg i 4 små skålar, häll över lite god olivolja eller zapa samt crema di balsamico. Salta och peppra efter behag. Stick sedan ned rosmarinkvisten med tomaterna i burratan och strö över lite hackad basilika.

Ravioli di ricotta e asparagi con burro e salvia

(4 personer)

Ravioli:
400 g mjöl (du kan välja hälften vetemjöl och hälften durumvetemjöl)
4 ägg
Lägg mjölet på ett bord som en vulkan, slå ut äggen i mitten och blanda. Bearbeta degen i minst tio minuter, lägg folie om den och låt vila i kylskåp i minst 4 timmar.

Fyllning:
250 g ricotta
muskotnöt
en bunt grön sparris
salt
peppar
smör

Koka sparrisen i vatten med salt och lite smör, låt dem bli möra, ta upp och mosa dem med en stavmixer. Riv muskotnöt, strö i lite salt och peppar och lägg i ricottan i den mosade sparrisen. För över blandningen i en spritspåse.

Kavla ut pastadegen tunt och i långa längder. Spritsa en klick sparrisfyllning med 2-3 centimeters mellanrum. Täck med ett lika stort lock av pasta. Skär ut raviolis i fyrkanter och tryck till dem i hörnen så att inte fyllningen flyter ut. Koka dem i saltat vatten i ca tre minuter.

Sås:
smör och salvia

Smält smör i en kastrull, hacka salvian fint och lägg i det varma smöret.
Lägg upp 5-6 stycken ravioli i en skål och ringla över såsen.

 

FAKTA

Brentegani’s

Grundades: 2011

Drivs av: Claus, Asta och Marco Brentegani

Alltid i köket: olivolja, parmesan och guanciale (lufttorkad griskind)

Aldrig i köket: matfärg, vitpeppar och halvfabrikat

Kontakt: 070 733 05 75

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.