Bygdens son rockar fett

Med rytmen i blodet och i en uppväxtmiljö med ovanligt ­mycket musik började han spela trummor redan som fyra och ett ­halvt-åring. Möt John Löfgren, medlem i hårdrocksbandet Outtrigger, som nu släpper sin första fullängdare.

Det är morgonen efter Kulturnatten i Höganäs då Outtrigger spelade inför en stor publik på Sundstorget och efteråt fick skriva autografer tills timmen blev sen. Bandmedlemmarna har alla utom John övernattat på Bryggans Hotell och plockar nu frallor och pålägg från frukostbuffén.

– Jag sov hos mamma och pappa som bor bara ett par kvarter härifrån. Det är extra kul med gig på hemmaplan, säger John när vi slår oss ner i en soffa på restaurangen.

2014 har varit ett fantastiskt år för Helsingborgsbandet som blev rikskänt i fjol efter att ha spelat in en cover på Robin Stjernbergs melodifestivalvinnarlåt You.

– Vi visste ju att mediebruset var starkt kring ”mello” och direkt efter finalen gick vi in i studion. Efter en hård natt var låten och videon klar.

Bara första veckan sågs videon 300 000 gånger på Youtube och antalet fans sköt i höjden. I år var bandet själva med i Melodifestivalen och gick till Andra chansen med låten Echo.

– Jag tycker att det är bra att metal, som är en stor men ganska extrem genre, får ta mer plats i media. Att vi till exempel får spela för barn i Sommarlovsmorgon och visa att det bakom hård musik gömmer sig helt vanliga, snälla killar. Även om texterna många gånger är mörka är det ju inte så att alla metalmusiker suttit i fängelse och bränt ner kyrkor. Å andra sidan är det lite coolt att den där läskiga och farliga bilden lever kvar.

Outtrigger har funnits i nuvarande konstellation sedan 2012, började som ett liveband och ligger till exempel bakom metalfestivalen Metalfield festival i Helsingborg. Debutalbumet The Last of Us har bandmedlemmarna skrivit tillsammans.

– Även om vi är fem personer med olika ingångar till musik så är vi mycket samspelta och lyssnar på varandra. Bra kommunikation är en förutsättning både för att kunna spela och skriva låtar tillsammans, säger John.

Hans pappa är Lars Löfgren, rektor på Eric Ruuths kulturhus, hans mamma Eva Zäther Löfgren, kultur- och bibliotekschef i Åstorp. Tillsammans med dem han under många år arrangerat allsång i Höganäs.

– Mina systrar spelar också. Musiken har alltid funnits runtomkring mig. Jag har fått berättat för mig att jag innan jag fick mitt första trumset jämt stampade takter i golvet och trummade på allt som fanns till hands. Mamma och pappa gav mig först en fiol, men den sågade jag totalt.

Formell utbildning har John fått både för trumläraren Magnus Wester på Eric Ruuths kulturhus, estetprogrammet på gymnasiet och på Skurups folkhögskola där han de senaste två åren gått rocklinjen. Efter sommarens turné med över fyrtio spelningar runtom i Sverige har John nu lämnat Skåne för Stockholm tillsammans med sin flickvän som är sångerska. Försörja sig ska han förmodligen göra genom att vara bud åt ett matkasseföretag.

– Jag brukar inte bli så igenkänd även om vi slagit igenom i tv och allt. Som trummis är jag ju längst bak och syns inte så mycket.

Bandets medlemmar har länge varit utspridda över Sverige, men har kvar sin replokal i studieförbundet Sensus lokaler i Helsingborg. Men det är länge sen de repade där:

– Vi varit på turné hela tiden och efter nyår är det dags igen att ge sig ut på vägarna.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.