Dags för litterär happening i Höganäs

Helgen 19–20 augusti blir det litterär happening i Höganäs med besök av bland annat Suzanne Brögger, Ulf Peter Hallberg, Lena Andersson och Claes Britton. Kullaliv fick en pratstund med bokhandlare Christoffer Palmer, som är en av arrangörerna.

Tredje helgen i augusti kommer många stora författare till Höganäs. Hur känns det?
–Spännande! Jag tycker att vi har fått ihop ett gäng ovanligt intressanta författare. Det här kommer att bli riktigt kul!

Ni har ändrat ”formatet” med lokaler och scener. Varför?

–Det var en av idéerna från början, att ha "litterära happenings" i olika lokaler runt om i staden. Nu ska vi vara på Höganäs museum, Tivolihuset, Garage bar och på Salthallarna.

Vilka författare kommer?
–Till helgen i augusti kommer spännande Martina Maunsbach, som samtalar med Kalle Lind. Det roliga är att hon inspirerats av Fritiof Nilsson Piraten i sin senaste bok och att Kalle Lind är årets Piratenpristagare. Claes Britton som skrivit en bok om den karismatiska musiechefen Pontus Hultén kommer att tala med en annan museichef – Mårten Castenfors, som snart tar över rodret för Höganäs museum och konsthall.

–På lördag blir det ett intressant möte mellan danska litterära ikonen Suzanne Brögger och Ulf Peter Hallberg som samtalar om liv och skrivande utifrån sina respektive författarskap. Helgen avslutas av ständigt debatterande Lena Andersson i samtal med kulturjournalisten Karsten Thurfjell.

Men det blir mer i höst?
–Ja i september kör vi litterär bar med musikjournalisten Fredrik Strage som kommer till Garage bar och pratar om Lana Del Reys dikter, som han har översatt. Senare i samma månad kommer Lisa Nilsson (ja, sångerskan!) och pratar böcker och läsminnen med Ingemar Fasth. Hon har även med sig sin gitarrist Mattias Torell.

Vad ser du själv mest fram emot?
–Alla, så klart! Jag förväntar mig en extra underhållande stund med Martina Maunsbach och Kalle Lind. Sen är det en stor ära att Suzanne Brögger kommer hit, hon är en av Nordens litterära drottningar! Hon har egentligen slutat att göra framträdande men tack vare vänskapen med Ulf Peter Hallberg så gör hon ett undantag.  Det är en spännande samling författare, alla med stora personligheter och karisma.

Förra årets festival blev en succé med flera tusen besökare. Blir det festival nästa år?
–Festivalen kommer att bli en biennal. Nästa år 2023 planerar vi för en fullskalig festival. Vi har fått två nytillskott till vår styrelse i Ingemar Fasth, tidigare konstnärlig ledare på Kulturhuset Stadsteaterns litteraturscen i Stockholm, och Anna Tillgren, som är pressansvarig för många kända svenska författare. Med deras breda kontaktnät i den litterära världen kommer de bidra till ett ovanligt spännande program nästa år.  

Läs mer här.

Köp din biljett i Höganäs Bokhandel & Cappuccino eller på tickster här.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.