Enkelt & läckert i båtköket

Att vare sig spisen eller kylen tillhör de största i en båt gör improvisation till en bra egenskap i båtköket. Kullaliv bad Fredric Bengtsson, som driver Restaurang Bryggan, att komponera en meny för det enkla livet ombord.

Vi träffar Restaurang Bryggans Fredric Bengtsson på galeasen Valkyrien, tvärs över hamnbassängen från hans restaurang. Det doftar hav och lite tjära och det kluckar stillsamt när vatten skvalpar mot träskrovets bordläggning.

Fredric skivar upp en perfekt stekt lammfilé och berättar att han själv inte är någon fullfjädrad sjöbuse, men att han har vuxit upp vid kusten och tillbringat en del tid på havet.

– En bra båtmåltid är rejäl och enkel i sin tillagning, med få ingredienser och verktyg.

Med en bra huvudråvara kommer man långt. Det kan vara en bit kött, en rökt makrill som man köper i hamnen, eller lite räkor.

– Det är en konst att våga vara enkel, både när det gäller råvaror och tillagning.

Fredric tycker att man ska lägga vikt vid hur maten läggs upp och serveras. Inte för att det smakar bättre, men för att man med små medel kan visa omsorg och kärlek till maten. Kanske är det rentav än viktigare att efter en lång dag på sjön inte bara sleva i sig något direkt ur en konservburk, utan att få en stunds avkoppling och njutning för båda öga och gom.

– En trevlig presentation behöver inte betyda en massa extra disk. Har man en snygg gjutjärnspanna så tycker jag att man kan servera mat direkt ur den, med lite vackert ditlagda tillbehör.

Två av rätterna han lagar på Valkyrien kan med fördel serveras direkt ur pannan; tortilla med kallrökt lax, och lammfilé med rotsaker.

– Låt gärna råvaran komma fram ordentligt. Istället för att köttet bara ska smaka marinad så tycker jag att enkelheten ska gå igen här också; lite rosmarin, timjan och vitlök finns med i bakgrunden, men köttets härliga smak får komma fram. Och om man först steker köttet och därefter rotsakerna i samma panna utan att torka av den emellan så får man med sig smakerna på ett fint sätt.

Andra rätter behöver inte ens en värmekälla för att bli klara, som den rökta makrillen som får sällskap av en syrlig sallad med bland annat äpple, eller den lätt asiatiskt inspirerade salladen med räkor, där chili och lime anger tonen.

– Ta fasta på vad du kan få tag på i hamnen och vad som klarar sig ombord. Ofta finns det någon fiskhandlare i närheten. Och om man väljer rökta råvaror så får man också en bättre hållbarhet, säger han.

Tortilla toppad med kallrökt lax

10 ägg
6 kokta potatisar, skivad
1 gul lök, skivad
12 skivor kallrökt lax
1 citron
salt och peppar
grönt att garnera med

Vispa ihop ägg, smaka av med salt och peppar. Fräs lök i olivolja, lyft ur löken och häll i äggen och låt de stelna till. Tillsätt potatisen och vänd ner den, stek på långsam värme till allt stelnat. Vänd tortillan med hjälp av ett lock eller tallrik. Låt steka färdig på andra sidan. Servera direkt ur pannan, toppa med kallrökt lax, citron och nåt grönt.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.