Ernman och Ginsburg på årets festival

Den 30 juni är det premiär för den 78:e upplagan av Musik i Kullabygden. Kullaliv fick en pratstund med Christina Norström, ordförande i föreningen som driver Sveriges äldsta musikfestival.

Varför ska man köpa biljett till årets festival?
– Ja du, det finns många anledningar. Vi är så nöjda och stolta över att kunna erbjuda boende i Kullabygden och besökare ett jättefint program. I år har vi ett extra stort utbud i med hela elva konserter. Det är kvalitet rakt igenom: tre olika klassiska konserter, tre konserter med folkmusik och även jazz. En av de största stjärnorna är Malena Ernman som uppträder tillsammans med gitarristen Mats Bergström. Vi tror att alla kan hitta något de gillar i programmet.

Malena Ernman och Mats Bergström.

Ni har också något för barnen!
–Ja en barn- och familjekonsert med Familjen Stråke som har turnerat mycket runt om i Sverige. De fokuserar på de olika stråkinstrumenten. I gruppen finns ett lokalt inslag: Karolina Weber Ekdahl och Christina Wirdegren Ahlin som även arrangerar en musikfestival i Arild om somrarna. Ett annat känt namn i gruppen är Jonas Dominique, son till de kända musikerna Carl-Axel och Monica.

Hur jobbar ni för att hitta ny publik?
– Det handlar mycket om marknadsföring, vi försöker att synas mer via sociala medier. Ungdomar håller inte till så mycket på Facebook, men Instagram är poppis i alla åldrar. Men det är ändå svårt att få tag i den yngre publiken – det är så mycket annat som lockar dem.

Festivalen har funnits i 78 år nu, vad är det som gör den speciell?
– Att den är Sveriges äldsta är unikt i sig. För många är det en årlig tradition att gå på en eller flera konserter. Vår publik vet att vi erbjuder kvalitet. Omgivningarna med vackra och ändamålsenliga lokaler är också viktig. Men också att vi har en så träget jobbande styrelse och funktionärer och även sponsorer som troget ställer upp.
–Vårt motto är att erbjuda något för alla, att alla ska känna att det finns någon konsert som är intressant att gå på. I år hoppas vi på ökad biljettförsäljning. Vi har ett nytt och mycket lättare biljettsystem. Så här långt ser det lovande ut.

Har du själv några favoriter i år?
– Jag kommer inte att missa Malena Ernman, jazzsångerskan Amanda Ginsburg eller Åkervinda. Det är en kvinnlig a capella-sjungande kvartett som ska uppträda i Himmelsfärdskyrkan som har så fin akustik. Åkervinda är en del av folkmusiksatsningen, liksom gruppen Spöket i köket. Det kommer också att bli en spännande upplevelse. Medlemmarna i gruppen kommer från Belgien, Danmark och Kanada och spelar folkmusik från hela Europa som de arrangerar om på sitt eget sätt. Och så har vi Doric String Quartet. Det är en höjdare, våra mest internationellt kända musiker. De får man inte heller missa!

Jazzsångerskan Amanda Ginsburg.

Internationella Doric String Quartet.

Hur får ni tag i så stora artister?
– I vårt programråd finns vår tidigare ordförande Agneta Weber Sjöholm och Amelia Jakobsson, operasångerska och cellist, som även är vår konstnärliga ledare. De har kontakter, känner folk runt om i världen och träffar många artister. Det är genom Agneta och Amelia som vi lyckas få fram det här fina programmet.

Vad ser du mest fram emot under festivalveckan?
– Det är att komma till Krapperup och möta publiken den första konsertkvällen, att känna förväntningarna och stämningen när vi drar i gång. Och att återkomma varje kväll och träffa några man känner igen från kvällen innan och prata om upplevelsen av konserten. Det brukar vara jätteroligt.

Så fungerar det med biljetter.
• Festivalpasset kostar 2 700 kronor och ger tillgång till alla konserter förutom barn-och familjekonserten. För medlemmar i Musikfrämjandet i Kullabygden kostar passet 2 500.
• Folkmusikpasset, som gäller för tre konserter, kostar 700 kronor, 600 för medlemmar. Det går också att köpa biljetter vid dörren samma kväll. Det brukar finnas lite platser kvar.
• Om man blir medlem i Musikfrämjandet i Kullabygden kan man nästa år, 2025, köpa biljetter innan de släpps för allmänheten.

Här hittar du alla konserter i Kullalivs evenemangskalender:
www.kullaliv.se/se/evenemang/amanda-ginsburg-inleder-musikfestivalen

Här läser du mer och köper biljetter www.musikikullabygd.se

Folkmusikgruppen Spöket i köket har medlemmar från Danmark, Belgien och Kanada.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.