Extravagant blå sommar i Blå Hallen

Martin Enget och Xi Wallén Keller laddar inför en extravagant blå sommar i Blå Hallen. I år blir det ett helt nytt koncept med mängder av samtal på scenen och egen restaurang och bar som roddas av multikonstnären Zandra-Berta Uhr.

– Det känns lite nervöst. Att vara en liten organisation är en fördel men också det som är den stora utmaningen när vi ska få saker på plats. Vi får många hejarop och ska nog fixa det i år igen, säger Martin Enget och Xi Wallén Keller, duon bakom Blå Hallen som nu har satt sitt program för säsongen.

Efter två somrar med projekten Sommargallerian och Kullared gasar de nu på ordentligt och genomför idéer som funnits hos dem länge. Torsdagen den 7 juli är det premiär för den stora konst- och antikfesten med många kända utställare inom branschen. På vanliga antikmässor går ofta de mest spännande objekten innan de ”vanliga” besökarna ens hunnit se dem och ännu mindre haft en chans att lägga ett bud. Inspirerade av det franska konceptet "Déballage" tar Blå Hallen ett nytt grepp och släpper in besökare redan när handlarna packar upp sina möbler och föremål.

– Det är första gången något liknande genomförs i Sverige och Skandinavien. I biljettpriset kommer även mat och dryck ingå så att de riktiga antikentusiasterna också kan prata och umgås med handlarna på kvällen, berättar Martin.

I år kommer bland annat den legendariska antikhandlaren Paul Jackson, expert på 1900-talsdesign, till Höganäs. Han är en av flera kända antikprofiler som kommer att finnas på scenen och samtala med Li Pamp, VD för Stockholms Auktionsverk och inredningskonstnären Marie Olsson Nylander.

Helgen efter ägnas åt inredning och arkitektur då Hanna Nova Beatrice, under många år chefredaktör för magasinet Residence, samtalar med gäster som möbeldesignerlegendaren Mats Theselius och den unga stjärnformgivaren Lucas Morten.

Formgivaren Lucas Morten kommer till Blå Hallen i sommar.

22-24 juli är det dags för en av Sveriges främsta modeskribenter och trendanalytiker Cay Bond att prata trender inom formgivning och mode.

– Cay är underbart engagerad och ser mycket fram emot sommaren. Hon förstår verkligen vår vision, det är verkligen härligt att jobba med människor som man klickar med, säger Martin och Xi.

Klick sa det också när de träffade skådespelerskan och författaren Ewa Fröling i höstas när hon besökte Höganäs Summer Book Festival. Ewa ville gärna komma tillbaka och gör det under en helg då hon samtalar med spännande personer på temat Extravagans.

– Vi har hjälpts åt att välja gäster. Det viktigaste är att allt blir spontant. På Blå Hallen måste allt vara spontant.

Extravaganta Ewa Fröling trivs i Blå Hallen. Foto: Malin Nerby.

Mat och dryck är en viktig del i allt som händer i Blå Hallen. I år kommer Blå Hallen för första gången själva ansvara för restaurangen och baren.

– Vi är lyckliga som har fått med oss Zandra-Berta Uhr som ska rodda med restaurangen från det att vi öppnar i Kristihimmelsfärdshelgen till oktoberfesten lördagen den 1 oktober, berättar Xi.

Zandra-Berta Uhr är bosatt i Ingelsträde och har lång erfarenhet från hotell- och restaurangbranschen. Hon har drivit egen restaurang, arbetat med catering och hållit i matlagningskurser bland annat i raw food.

– Att få vara i den här byggnaden med den här takhöjden känns oerhört inspirerande och kommer motivera mig att arbeta hårt, säger Zandra-Berta Uhr och berättar att begreppet Art Café kommer att styra tänket och utformningen av menyn:

– Vi ska hålla det enkelt både i restaurangen och i caféet.

Drejare i arbete vid Andersson & Johanssons keramikfabrik. Foto: Höganäs kommuns bildarkiv.

Maten men också keramiken får stort utrymme i sommar. Den sista helgen i juli blir det en stor keramikfest i hallen då Li Pamp återkommer och belyser keramik från alla möjliga synvinklar. Samma helg, 31 juli, blir Blå Hallen också plats för Stockholms Auktionsverks keramikauktion som tidigare har hållits i Höganäs museum. De föremål som ska auktioneras bort kommer att finnas att beskåda i Pelarsalen.

 Förutom Blå Hallens egna evenemang är det mer på gång:

  • 1-3 juli Höganäs Motorfest – familjefest med bilutställning, popup-butiker och livemusik.
  • 11-14 augusti Haendigt – hantverksmässas med workshops, föreläsningar och inspirerande utställare.
  • 19-20 augusti Höganäs Summer Book Festival – ett antal litterära barer med spännande gäster.

 Läs mer om de olika evenemangen i Kullalivs evenemangskalender.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.