Fem fina budgetviner i februari

Redan februari och snart sportlov för många – vilket tär på kassan. Kanske läge att låta även februari bli en månad med sansat alkoholintag? Här kommer fem budgettips på vin som ger mycket kvalitet för pengarna och dessutom tre alkoholfria favoriter. 

KWV Coastal Views 2023, 111 kr, nr 2219, Sydafrika, Western Cape

Otroligt att det sydafrikanska kooperativet KWV har överlevt. Det grundades nämligen redan 1918.

Länge var kooperativet en storhandlare med vin. Idag är det privatiserat men gör fortfarande en hel del vin – av allt bättre kvalitet – som denna blend på sauvignon blanc och chenin blanc. Aromatiskt med massor av pigg frukt och bra syra.

Marqúes de Riscal Organic 2022, 121 kr, nr 6001, Spanien, Rueda, vitt friskt & fruktigt

Ett vin som hängt med ett tag. När jag stötte på det första gången blev jag fascinerad av två saker: att det var gjort av Riojas kultvinhus Marqúes de Riscal och att druvan verdejo kunde ge så härliga viner.

Här får du det mesta du önskar av fruktiga aromer med citrus, krusbär och svartavinbärsblad – inte helt olikt ett sauvignon blanc-vin.

 

 

 

Sangre de Toro Organic Reserva 2020, 101 kr, nr 2686, Spanien, Katalonien, rött kryddigt & mustigt

Miguel Torres i Katalonien är en pålitlig producent av viner där du får mycket kvalitet för pengarna. Dessutom får de all respekt av mig för sitt arbete med att bli koldioxidneutrala.

Deras Sangre de Toro, tjurblodet, bjuder på saftiga mörka frukter med svarta vinbär, kaffetoner och stram trevlig lång eftersmak. Ett perfekt köttvin.

La Corte del Pozzo Bardolino 2022 , 111 kr, nr 2340, Italien, Bardolino, rött mjukt & bärigt

Ett vin, men även en vinstil, som förtjänar mer uppmärksamhet. Bardolino är granne med Valpolicella och druvorna är desamma.

Här har ett stort kvalitetslyft gjorts. Stilen är mjukare och bärigare än i Valpolicella – fjärran från alla ekade röda fruktbomber. Här får du elegans med balanserad syra. Ett vin du kan dricka även till fisk.

Chianti Classico Storia di Famiglia 2020, 131 kr, nr 73273, Italien, Toscana, rött kryddigt & mustigt

Alla viner har blivit bättre på 2000-talet. Men personligen gläds jag speciellt åt de klassiska Chianti-vinerna – som kunde vara ganska snipiga förr.

Här visar det gamla familjeföretaget Cecchi upp sin familjehistoria i ett vin på sangiovese. Härlig doft med mörk frukt likt körsbär, örtkryddor – bra syra och fatkaraktär i avslutningen.

Hopple Ekologisk Alkoholfri, 28,90 kr (250 ml), nr 11976, Sverige, cider & blanddryck alkoholfritt

Pomologik är ett av de nyskapande svenska ciderierna som vuxit fram under 2010-talet. Dryckerna görs hantverksmässigt och alltid av hundra procent frukt – utan tillsats av vare sig vatten eller socker.

Hopple är unikt genom att äppelcidern också smaksatts med humle. Här får du både en fantastisk äppel-humlearom och en fruktsyrlig smak.

Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free, 74 kr, nr 11901, Tyskland, vitt alkoholfritt

Tyska vinproducenten Josef Leitz i Rheingau är känd för sina toppviner på riesling. Men de tillhör också de mest framstående på att göra alkoholfria vita viner – för mig tillhör de toppen.

Eins Zwei Zero Riesling bjuder på aromer likt en hygglig riesling med friskhet av citrus och äppeltoner. Finns även som rosé och bubbel.

Oddbird Spumante Non Alcoholic, 88 kr, nr 19019, Italien, vitt mousserande alkoholfritt

Många har försökt skapa ett bra alkoholfritt bubbel. Svenska Oddbird är ett av företagen som lyckats – ja, faktum är att det blivit en riktig framgångssaga med flera olika alkoholfria drycker.

Här är deras italienska spumante gjord på druvan glera – samma som i Prosecco. Här finns en angenäm sötaktig frukt med mjuk syra och en bitter kant.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.