Grattis May-Britt Frati 105

May-Britt Frati är en stor favorit och förebild för oss på magasinet Kullaliv. Hon var vår omslagsflicka vid 95 år och vi hade förmånen att vara med i Palm Desert, Kalifornien, när hon firade sin 100-årsdag. Idag långfredag 29 mars 2024 fyller denna unika skådespelerska och entreprenör 105 och firar det storslaget med bubbel och prinsesstårta på Nyhamnsgården.

–Jag är så tacksam och lycklig. Jag har haft ett så underbart liv, säger May-Britt Frati, när Kullaliv hälsar på henne i Nyhamnsgården där hon bor sedan några år tillbaka.

Hur känns det att fylla 105?
– Min mamma blev drygt 95 och jag har alltid sagt: ”tänk att få leva så länge”. Nu har jag passerat det med tio år. Det är ju inte klokt.
– Jag brukar säga att jag är väldigt tacksam mot Gud – jag tror på ett högre makt – att jag kan vara så spänstig och rörlig och inte har ont någonstans. Jag vill alltid upp och röra på mig, tre gånger om dagen brukar jag gå några varv och göra lite gymnastik. Flickorna här på Nyhamnsgården skrattar åt mig.
– Jag är himla tacksam för att jag fortfarande hör något så när och framför allt har världens bästa syn. Jag läser hela tiden, vet inte vad jag skulle göra annars. Jag skulle dö om jag inte fick läsa tidningen varje morgon. När min son Peter är här läser jag även kvällstidningarna som han köper åt mig.

 May-Britt Frati, då Håkansson, under sin film- och teaterkarriär.

Är det något du ångrar i livet?
– Ja, det är i så fall det där onödiga äktenskapet med en skådespelare som varade i tre månader. Vi spelade i en pjäs mot varandra. Min syster sa till mig: ”May-Britt res till London ha en affär. Men gift dig inte.” Det var verkligen onödigt. Men vilken tur att jag träffade min livs kärlek Ciano Frati i början på 60-talet. Med honom hade jag världens lyckligaste äktenskap. Det var verkligen äkta kärlek.

Varför tror du att just du har blivit så gammal?
– Om jag ska vara ärlig så beror det nog på generna. Jag har goda anlag. Min mamma blev 95 och ett halvt. Hon tog körkort när hon var 70. Hon var så rörlig, rörde sig alltid väldigt snabbt – jag fick springa efter henne. Min pappa blev 88. Men min syster blev bara 50 år, hon var storrökare. Att hon gick bort så tidigt är min stora sorg i livet.


Man säger att nära relationer är viktiga för ett långt liv, har du haft många?
– Ja, verkligen, jag har varit gift fyra gånger, jag har haft och har många nära vänner. Som Märta och hennes syster Elisabeth som jag träffade i skolan som barn. Guje Lagervall som jag träffade på Dramatens elevskola 1939. Och Alice Jansson som jag träffade när jag bodde i Etiopien. Under alla mina år i Los Angeles där jag drev Konditori Scandinavia i Beverly Hills under mer än tjugo år fick jag också många underbara vänner för livet.

Maj-Britt Frati drev Konditori Scandinavia under mer än två decennier.

Har du tagit ett glas vin då och då?
– Min man Ciano var restauratör. När han hälsade på mig första gången i Kalifornien berättade han att han alltid tog en drink varje kväll före maten. Det var något han började med när blev egen krögare. Så det blev en tradition med en Vodka Martini, men det var mest vermouth och bara en liten skvätt vodka.  När vi var gifta drack vi alltid vin till middagen, det gör jag fortfarande än idag.

Tänker du ofta på döden?
– Nej det gör jag inte. Jag är inte rädd. Jag tycker att jag haft ett så underbart liv. Jag tänker mest på det som varit roligt i livet och allt fint jag har fått uppleva.

Hur firar du din födelsedag?
– Jag har några väninnor som ordnar så fint för mig. Det blir snittar och bubbel och prinsesstårta till gästerna som kommer och tårta till personalen.

Hur tänker du om framtiden?
– Jag skulle väldigt gärna få uppleva en sommar till med min son Peter som bor i Palm Desert i Kalifornien. Han kommer hit i juni.  Det vore roligt om han däruppe kunde vara så snäll mot mig.

May-Britt Frati, när hon firade sin 100-årsdag i Palm Desert, Kalifornien. Brevid henne fotografen Åsa Siller.

Läs mer om May-Britt Fratis liv här.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.