Möt Patrik – Salthallarnas nya ägare

Den 1 juni 2024 tog en ny ägare över Salthallarna i Höganäs – det som tidigare var Magasin 36 och som i folkmun gick under namnet Saluhallen. Det har varit både uppgångar och nedgångar men nu är det en ny kvast som sopar – entreprenören Patrik Samson har klivit in på scen och har en vision att göra Salthallarna till en stark destination året runt. Kullaliv träffar en trygg och förankrad entreprenör som har en stark tro på Salthallarnas framtid. 

– Det är jättespännande och roligt och ger nya erfarenheter varje dag. Just nu känns det som att det finns många lösa ändar, problem och utmaningar och sätta sig in i. Samtidigt känns det också som att om vi löser några av dem så löser vi alla – så fort man sätter i gång krymper antalet. Jag har mycket energi och jobbar genomtänkt och metodiskt.

Det är en glad Patrik Samson som sitter i en av soffgrupperna inne i Salthallarnas café som numera heter Bageriet. Han har mycket att stå i och sätta sig in i, det är många hyresgäster som vill hälsa och tala med honom.

Efter flera konkurser, först Saluhallen och sedan restaurang Barbara, omtag och en hel del turbulens verkar Höganäs besöksmagnet Salthallarna hittat tillbaka till ett lugn. De flesta lokalerna i huset har hittat hyresgäster, bland annat en ny skobutik, den här dagen har en ny Saluhall öppnat där restaurang Barbara låg tidigare.

Hur kommer det att man bestämmer sig för att köpa en gammal industrifastighet i Höganäs med ett 30-tal företag som hyresgäster när man bor och arbetar i Stockholm?
Patrik berättar att familjen Samson, som består av fru och fyra barn och till vardags bor i huvudstaden, tillbringat somrar och lov på familjens ställe i Arild i mer än 35 år och gillar bygden. När Magasin 36 öppnade för mer än ett decennium sedan blev Patrik och hans familj snabbt flitiga besökare och har fortsatt att regelbundet besöka Salthallarna. När han såg att fastigheten låg ute till försäljning, hade han nyligen sålt ett av sina bolag och hade pengar att investera. Men hösten 2023 var priset för högt. I våras kom sakerna i ett annat läge och mäklaren Valvet lyckades sy ihop affären på ett bra sätt. Alla leasingavtal har lösts ut, all köksutrustning och inredning ägs idag av hans bolag, Salthallarna Fastighets AB.

– Jag är civilingenjör i botten och har 35 års erfarenhet av att arbeta med rörentreprenader. Jag har ägt bostadshus och industri- och kontorsfastigheter och förstår mig på byggnader och konstruktioner. Fastigheten i sig är en stor utmaning, där tror jag att mitt kunnande inom bygg kommer väl till pass men även att jag själv är småföretagare och förstår alla utmaningar mindre företag har, inte minst att ha koll på kostnaderna.

Känns det inte lite läskigt att kliva in i ett sådant här projekt?

– Nej, det kittlar mig att hitta ett projekt att utveckla och förvalta. Jag kunde inte hitta något bättre än det här och jag vet vad jag ger mig in i. Det gäller att täcka upp för det värsta som kan hända och Salthallarna har redan tillräckligt med hyresgäster och bär sina kostnader idag.

Efter bara några veckor som ägare har Patrik satt i gång, framför allt med att träffa hyresgäster, men också att förbättra logistiken. Pappren är redan inlämnade till Höganäs kommun för att kunna skapa ett 30-tal nya parkeringsplatser på grusytan som ligger närmast Höganäs bryggeri. Brist på parkeringar ska inte störa besökarnas upplevelser.

Just upplevelser är något Patrik återkommer till, den sköna blandningen av allt som finns här:  bryggeri, hamburgerbar, tatuerare, blommor, glass, choklad, coola kläder och inredning, en blandning som han själv och hans familj har fallit för vid alla besök genom åren.

– Var och en som kommer hit får en egen upplevelse. Det är ett värde vi måste ta hand om, vårda och utveckla. Målet är att få in fler verksamheter som drar folk året runt så att det även kan leva på vintern.

Och när blir det en ny restaurang?
– En restaurang i gamla Saluhallen, där Restaurang Barbara låg, tror vi inte kan bära sig året runt. Vi tror på en mindre restaurang i det som tidigare hette Koma, lokalen som vetter ut mot Garage Bar. Men vi har ingen brådska, det är viktigt att hitta rätt krögare. Jag tror att den nya restaurangen kommer att öppna nästa vår.

När Kullaliv besöker Salthallarna har Tommy Danielssen, som driver Ost- och Delibaren på Köpmangatan, precis öppnat i den vackra runda lokalen med tegelväggarna som andas historia. Det är fullt med läckra delikatesser och här finns också en liten disk där man kan handla kött och ost.

Tommy berättar att försäljningen första dagen gått över förväntan:

– Jag har sålt fem gånger mer än jag trodde, sillen som skulle räcka till midsommardagen är redan slut, vi fyller på hela tiden. Det roliga är att höganäsarna har hittat hit – det är många som har saknat den gamla Saluhallen.

Kan det bli en fortsättning efter sommaren?
– Låt oss först ha roligt i sommar sen får vi se vad som händer, säger Tommy.

Vi går upp på övervåningen och kikar runt i fastigheten där några lokaler fortfarande står tomma. I en av de rymligare kommer Studio Atma, som bland annat erbjuder kurser i yoga och mindfulness, flytta in i september.

– De lokaler som vi nu hyr ut framöver blir grädde på moset. Nu gäller det att hålla ut tills att räntorna går ner. Att jobba långsiktigt med att skapa ordning och reda och vårda och utveckla vårt koncept. Vi hoppas på en riktigt bra sommar, avslutar Patrik Samson.

 

Patrik Samsons 4 favoriter i Kullabygden:

• Arild – för alla fina trädgårdar och grönskan.

• Mölle hamn – för den underbart internationella miljön.

• Höganäs hamn – för en trygg och mycket välordnad hamn.

• Kullabergs naturområde – för lugnet och de fantastiska bokskogarna.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.