Hela Köpmans­gatan doftar av Kims mat

I år öppnade Kim Son Huynh sin andra restaurang i Höganäs och nästa kapitel i affärsrörelsen är en asiatisk livsmedels­butik. Fyrabarnsfadern brinner för konceptet familjerestaurang och hämtar inspiration från flera asiatiska kök och det svenska.

Kim Son Huynh låg i sin mammas mage när hon 1984 kom som båtflykting från Vietnam till Sverige. Pappan anlände till Eskilstuna fyra år senare.

– Ge dig aldrig in i restaurangbranschen, varnade mina föräldrar alltid. De var visa av egna erfarenheter av långa arbetstider och hårda villkor. Mina farbröder har restauranger och min farfar var köksmästare på en kinesisk femvåningsrestaurang som hade bröllopsfester med flera tusen gäster. Det var slitsamt och drabbade familjen. Men jag har ju aldrig känt mig trygg i någon annan bransch och mina smaklökar utvecklades tidigt, säger Kim och ler stort där vi sitter vid ett fönsterbord på hans restaurang som öppnade i slutet av sommaren i det nybyggda huset vid Sundstorget.

Det är några timmar kvar tills lunchruschen börjar och bord och golv lyser blanka. All inredning på den nyöppnade restaurangen är lätt att torka av. Barn är lika välkomna som vuxna och i ena änden av matsalen finns en lekhörna med ritsaker, lego och filmvisning för de yngsta.

– Vi vill att barn ska spilla, slabba och hitta på konstiga grejer, det skapar glädje. Det gör inget om de ritar på väggarna. Föräldrar ska kunna vara helt avslappnade när de kommer hit.

När Kim var liten hade föräldrarna ofta långa arbetsdagar inom industrin och han och hans tre yngre syskon fick tidigt lära sig att värma den mat hans mamma lagat. När han var 14 år sommarjobbade han som muttersorterare och började snart också extraknäcka på olika kinarestauranger samt pizzerior.

– Min familj hade dålig ekonomi. För att kunna köpa de kläder, skor och mobiltelefoner jag ville ha fick jag själv jobba och spara. Jag gjorde jobben som ingen ville göra: skar lök och städade toaletterna.

Så småningom utbildade sig Kim till industritekniker, men jobbade aldrig som det. Istället fortsatte han att diversearbeta.

När han 2007 mötte kärleken på Malmöfestivalen valde han att flytta till Skåne och på en restaurang i Helsingborg lärde han sig att göra sushi.

2008 tog Kim över sushirestaurangen på Köpmansgatan i Höganäs.

– Det var en stor omställning och en jättetuff tid helt utan ledighet med dålig omsättning och inga pengar till marknadsföring. Men jag kände mig redo och satsade stenhårt på kvalitet.

Varje morgon går Kim fortfarande igenom alla råvaror på sushirestaurangen, städar och fixar. Senare under dagen återfinns hans numera för det mesta på den nya – Tokio restaurant. Samtidigt är ytterligare en verksamhet i sin linda. I Nordeas gamla lokaler, också de på Köpmansgatan, ska Kim starta en asiatisk livsmedelsbutik enligt idén att ”att hjälpa folk på traven att laga asiatisk mat”.

– Ibland är jag inte hemma förrän nio. Men min fru och våra fyra barn är ofta här på restaurangen och vi hjälps åt. Familjen är det viktigaste i livet och på sikt vill jag mer och mer bara slappna av och umgås med mina barn.

På vardagsmorgnarna äter familjen frukost tillsammans klockan sju, sedan går de en promenad. Då Kims föräldrar är kineser från Vietnam och hans fru från samma land talas tre språk hemma vid köksbordet – kantonesiska, vietnamesiska och svenska. Nyligen köpte de sitt första egna hus.

– Efter många år i hyresrätt är det befriande att inte behöva tänka på att man stör grannarna när barnen hoppar inomhus, att ha en egen trädgård och plocka sina egna äpplen, säger Kim.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.