Höganäs museum i nytt samarbete

Den 4 april öppnar en utställning med årets Beckerstipendiat Theresa Traore Dahlberg på Höganäs museum. Den nya utställningen är starten på ett samarbete mellan museet och Lindéngruppen.
– Det känns nytt och kul. Genom möjligheten att nu få visa Beckers konstnärsstipendiat i Öresundsregionen hoppas vi nå ut större och hitta nya grupper av besökare, säger Maria Axelsson, medlem i Höganäs museums styrelse.

1987 instiftade Ulf och Vivian Lindén Beckers konstnärsstipendium som sedan dess delas ut till en ung talang på gränsen till genombrott. I år gick stipendiet till filmaren och konstnären Theresa Traore Dahlberg som tilldelades prissumman på200 000 kronor och somäven har ställt ut i konsthallen Färgfabriken i Stockholm. Nytt för i år är att utställningen plockas ner och transporteras till Höganäs museum där det blir vernissage den 4 april.

– Theresa Traore Dahlberg skapar en typ av konst vi vanligtvis inte brukar visa. Hon gör videoverk, installationer och skulpturer som skildrar teman som mod, maktstrukturer, kolonialism och feminism, säger en förväntansfull Maria Axelsson, medlem i Höganäs museums styrelse.

Att årets Beckerstipendiat nu också möter den skånska publiken är frukten av ett samarbete som vuxit fram under ett års kontakter mellan Höganäs museum och Lindéngruppen.

–Vi är grannar på Höganäs Övre och har mycket gemensamt. Vi tycker att kulturkvarteren uppe på Övre med alla vackra byggnader, Kaptenens trädgård och Eric Ruuthsparken har en potential att bli en nod i Höganäs precis som Magasin 36 och Blå Hallen. Vi vill båda sätta ljuset på den här delen av staden och göra något som positivt förstärker våra båda verksamheter, säger Maria Axelsson.

På fredag anländer transporten från Stockholm med Theresa Traore Dahlbergs verk.

–I Stockholm har Theresas utställning varit anpassad efter Färgfabriken som är en rå industrilokal. I Höganäs vill hon ta vara på museets ljusa 60-talsbyggnad med atriumgård och delvis visa andra verk. Det blir en ny utställning i ett nytt sammanhang.

En nyhet är också vernissagetiden. Museets utställningar brukar för det mesta öppna en lördag vid klockan 13. Den här gången blir det vernissage en torsdagskväll.

–Vi tror att tiden kan locka nya grupper av konstintresserade och hoppas också genom att leverera en annan typ av konstupplevelse kunna nå en större skånsk publik, gärna locka folk ända från Malmö. Det här känns nytt och kul. Om det blir så bra som vi tror kommer vi att fortsätta samarbetet.

Vernissage torsdagen den 4 april klockan 17-20. Utställningen invigs klockan 18.

Se en trailer till Theresa Traore Dahlbergs film Ouga Girls (2017) här:

I sin motivation skrev Stipendiejuryn bland annat:

"Filmaren och konstnären Theresa Traore Dahlberg skildrar teman som mod, maktstrukturer, kolonialism och feminism: komplexiteten med att vara människa i en postkolonial världHon undersöker möjligheterna till alternativa förhållningssätt med utgångspunkt både i gruppens sammansättning och i den enskilda människans specifika situation. Hon närmar sig de människor hon skildrar med stor respekt, och hennes arbeten präglas av närhet, humor och ett drivet bildberättande."

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.