Klematispassion i Mjöhult

En planta från systerns trädgård i England blev startskottet till en passion. Idag växer fler än 70 olika sorters klematis i Catharina Engholms trädgård. 

–’Carmencita’, ’Royal Velour’, ’Julia Corevon’ …

Catharina Engholm namnger alla sorter utan att tveka när vi långsamt förflyttar oss runt hennes lusthus, som i slutet av juli är översållat med storblommiga klematis i starka lila och syndigt rödrosa nyanser.

– Klematis är överljuvliga och skapar hela stämningen runt lusthuset. De piggar också upp buskar och är härliga klättrare i träden, säger Catharina övertygande när hon tar oss runt i trädgården där klematis med namn som ’Forever Friends’, ’Joe Zary’ och ’Little Nell’ svingar sig upp i nästan allt som växer. Vi stannar till och beundrar varje exemplar – färg, form och växtsätt. Catharina har ett förhållande till dem alla. Några sorter, som den svulstiga ’Catherine Beyler’, är hon inte så förtjust i. Den absoluta favoriten är maffiga ’Perle d’’Azur’ som formligen väller fram över husfasaden och trasslar in sig i den vita klätterhortensian som inramar ingången till det charmiga rosa huset.

Det var huset de föll för när de kom till Mjöhult berättar Catharina, då fanns ingen trädgård, ingen häck, inga träd – absolut ingenting. Hennes tanke när hon började planera trädgården var att den måste harmoniera med husets själ. Den skulle kännas gammeldags och gärna blomma i vita, blå och rosa nyanser. Klematisen ’Prince Charles’ med sina stora mjukt blå blommor passar fint in.

– Och här har vi ’Princess Diana’ på betryggande avstånd, visar Catharina och berättar att hon inte heller kunde motstå den skira ’Princess Kate’ med sina tulpanliknande vitrosa blommor som blivit vän med en olvonbuske.

Det var när Catharina fick överta systerns exemplar av ’Etoile Rose’ med små klockor som hennes intresse för det spännande klematissläktet vaknade. När plantan transporterades hem från England och utan problem tog sig i den skånska jorden och så småningom blommade med starkt rosa blommor tändes en kärlek. Resorna till plantskolorna i närområdet intensifierades och inköpen blev allt fler.

– Idag har jag runt 70 olika sorter, några dubbletter. Ibland när jag inte kan sova brukar jag ligga och räkna dem alla, skrattar Catharina och berättar att trädgården för henne alltid varit avkoppling. Avkoppling från jobbet som hushållslärare och som egen företagare då under en tioårsperiod tillverkade och sålde knäckebröd. Idag driver hon företaget Kullagourmet från hemmet i Mjöhult.

Ryktet om att klematis skulle vara svårskötta och kinkiga avfärdar Catharina bestämt.

– När min man levde sprang han och gömde sig i garaget när han kört ner en planta med gräsklipparen. Men det gjorde ingenting. Den kom tillbaka.

Catharina menar att det viktigaste är att välja sorter som passar den egna trädgårdens förutsättningar när det gäller sol- och vindförhållanden. Hon odlar både tidig- och senblommande, storblommiga och småblommiga och är speciellt förtjust i Viticellaklematisar till vilka bland annat ’Abundance’, ’Carmencita’, ’Julia Correvon’, ’Little Nell’ och ’John Howells’ hör. Hennes erfarenhet är att de storblommiga sorterna oftare är svårare, lättare kollapsar och drabbas av sjukdomar som vissnesjukan.

– Men då är det bara att klippa tillbaka dem.

Hennes enkla och handfasta råd är att plantera sina klematis i kraftig rosenjord och att se till att hålla ”fötterna” skyddade från direkt solljus. På våren ger hon sina klematis en näve benmjöl, ”den är långtidsverkande”, och gärna näringsrik kogödsel på sommaren. Och så vattnar hon ofta och ordentligt.

Catharina får det att verka lätt. I hennes trädgård trivs klematisen överallt: vid husväggarna och runt lusthuset, i buskar och träd men också i stora krukor placerade i gruset omgivna av pelargoner och vit blågull. I krukorna har hon planterat sorter med vackra namn som ’Arabella’, ’Dorothy Walton’, ’Piilu’, ’Blue Angel’ och ’Country Rose’.

– Jag måste binda fast dem så att de inte ramlar ut. Vilken klätterkraft de har.

Catharina Engholm deltar i evenemanget Tusen trädgårdar och håller sin trädgård öppen för besökare söndagen den 29 juni. Hon har också öppet hus söndagen den 13 juli.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.