La la lamm!

Påsken hos Rut på Skäret är inte bara premiär för allsköns primörer och nykomponerade lammrätter, det är också invigning av nya Kullalamm som slår upp dörrarna på baksidan av restaurangen. Med stora glaspartier rakt ut mot naturreservatet och några skönt betande får hoppas Anna Andersson och Otto Ramsay att ett nytt kapitel tar sin början.

– Vi känner att vi vill vidare från gårdsförsäljningen och slå ihop båda våra företag, det blir lättare för besökare i bygden att hitta till oss och vi får större möjligheter att utveckla konceptet, säger Anna. Produktionen behåller vi där hemma, men butiken flyttar vi hit.

Påsken har blivit deras största mathelg och även om de klassiska smakerna som vitlök, rosmarin och timjan givetvis får ta plats så vill de gärna inspirera till nytänkande i köket.

– Använd fler delar av lammet, gör långkok på bogen, till exempel, och planera maten så att du själv hinner sitta och njuta med alla andra, säger Otto.

– Lamm smakar ju mycket i sig, man kan komma långt med bara salt och peppar. Håll det enkelt, med få ingredienser, och använd det som finns i säsong. Påskmaten ska kännas lätt och fräsch, som en hyllning till våren, säger Anna.

I år kom den första värmen tidigt och gav slumrande trädgårdar en skjuts. I kombination med en sen påsk i almanackan ger det de bästa möjligheterna att sätta smak och färg till lammköttet. Eftersom Anna och Otto driver Rut på Skäret tillsammans med tidigare grönsakshandlaren Micael Steen, är de gröna tillbehören extra viktiga på menyn. Har man tur kan man få fatt på späda nässlor, sparris och till och med rabarber lagom till påsk.

Den som vill bort från stek och långkok kanske vågar sig på att göra sin egen lammkorv? Blanda gärna upp den med fet grisfärs för saftighetens skull och krydda med det du råkar ha hemma.

– Om vädret är bra så dra fram grillen och på med korvarna, det blir garanterat uppskattat, säger Anna.

Lammkorv

500 g lammfärs
200 g fet fläskfärs
färsk timjan
salt
peppar
1 pkt svinfjälster
olja till stekning

Blanda samman alla ingredienser till en smet. Gör ett stekprov genom att steka en liten klick av smeten så att du fått rätt på smakerna innan smeten stoppas i fjälster.

Du kan både använda korven i sin fulla längd för att göra en korvsnurra eller vrid fram korvar i önskad storlek. Stek eller grilla på svag värme tills korven är gyllenbrun. Servera direkt.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.