Malin & Petter firar fem år på Kullaberg

I början av 2019 tog Malin och Petter Sandström över anrika Kullagårdens Wärdshus på Kullaberg. Snart kan de summera och fira de fem första åren som både bjudit på mycket glädje och en fördubblad omsättning. Men allt har inte varit en räkmacka.

– Det klickade till under en konsert 2017. Vi var lite norr om Rättvik på Dalhalla för att lyssna på Sting. Under resan och evenemanget kände vi båda att något frigjordes, att vi ville ändra på våra liv och göra något helt annat, berättar Malin Sandström.

Malin och Petter Sandström bodde då i Stockholm med två tonårsbarn och var mitt uppe i livet och karriären.  Malin jobbade som marknadschef inom läkemedelsbranschen och Petter som försäljningschef i dataspelsbranschen.

– Vi hade verkligen ett komplext livspussel, samtidigt som vi båda hade stimulerande jobb mötte vi ofta varandra i dörren eller på Arlanda – när någon av oss kom hem skulle ofta den andra resa i väg – det kändes inte hållbart i längden, säger Petter.

Malin och Petter var överens om att det nya livet skulle innehålla något de länge drömt om – att driva ett hotell. De började följa vad som fanns på nätet. Snart dök Kullagårdens Wärdshus upp hos en företagsförmedlare – de kände direkt att projektet hade deras namnlappar på sig. Och det är inte svårt att förstå – Malin är född och uppvuxen i Nyhamnsläge och har både föräldrar och bror kvar i bygden. Under många somrar har de dessutom hyrt hus i Kullabygden så att även Petter, som har sina rötter i Umeå, känner sig hemmastadd i den skånska myllan. Dessutom har Malin en speciell känsla för värdshuset då hennes familj firade högtidsdagar här i hennes ungdom.

Lyckan var stor när de tillsammans med sina döttrar för första gången låste upp dörren till deras drömhotell den 11 december 2018.  Första steget var att genomföra en stor renovering. Den tidigare känslan i rum och matsalar var lite som en brittisk jaktstuga med brunt och grönt som bärande färger. Troféerna på väggarna i form av uppstoppade fåglar och ett hjorthuvud plockades ner och det uppstoppade vildsvinet fick söka sig en annan boning. Paret målade och tapetserade allting själva och med hjälp av medlemmar från Mölle golfklubb lades nya stilfulla golv från lokala Bejlin i Viken. Resultatet som mötte gästerna vid öppningen i april 2019 var en ljus och fräsch atmosfär med en personlig känsla och stil, lite New England som möter havet och Kullabergs dramatiska natur.

Men mitt i den kreativa glädjen slog pandemin till i början på 2020 – hotell och restauranger var bland de mest drabbade.

– När andra kämpade med näbbar och klor för att klara ekonomin så gick det hyggligt bra för oss. Våra matgäster uppskattade att vi hade möjlighet att hålla stort avstånd mellan borden, många hade flytt storstäderna till sina sommarboenden i Kullabygden men vill ändå komma ut och se en annan miljö och äta lite gott.

– Vi tryckte också på att hundägare var välkomna till oss, vi har själva hund och har alltid blivit fint mottagna under våra resor på kontinenten och greppet passade ju extra bra under pandemin och är fortfarande väldigt uppskattat.

Vad händer mer på Kullagårdens Wärdshus?

– Vi har inlett ett samarbete med Kullabergs vingård som blivit uppskattat, goda viner och en fantastisk grappa lockar gamla och nya gäster. En ny grej är vårt samarbete med Länsstyrelsen runt begreppet Europarc, där utvalda områden i Europa certifieras och där ledordet är hållbarhet. Både miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Sedan planerar vi att fortsätta våra populära deckarkvällar där vi hitintills har haft fina författare som Stefan Ahnhem, Mats Olsson, Kjerstin och Johan Höfler, Åke Högman och Helena Stjernström, alla med koppling till Kullabygden i sina deckare.  

Hur ser er sommar ut?

– Vi ser fram emot ett fullbokat hotell i juli och augusti med gäster från inte bara Sverige utan Danmark och alla olika hörn av Europa. Det märks att pandemin är över och andelen internationella gäster har ökat kraftigt i årets bokningar. Det är också underbart att ha alla glada, entusiastiska ungdomar här under sommaren som sommarjobbar i serveringen. Det ger så mycket positiv energi! Sist men inte minst är den så kallade Mölle-veckan någon väldigt speciellt då hela veckan är fylld av roliga golftävlingar som Mölle golfklubb arrangerar och alla medlemmar i klubben är på plats vilket är jätteroligt.

 

 

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.