Nu öppnar nya konstgalleriet GOMA

Nu på lördag 18 juni får Höganäs ett tillskott till kulturlivet då ett nytt konstgalleri öppnar upp. GOMA, Gallery of Modern Art flyttar från Värnamo till Bruksgatan 7 i Höganäs. Kullaliv fick en pratstund med galleriägarna Inger Friborg och Lars Okner.  

Varför ett galleri i Höganäs?
–Vi har tidigare drivit galleri i Värnamo som är en väldigt kreativ plats – känt för möbeltillverkaren Källemo och det fantastiska konst- och designmuseet Vandalorum. Men framför allt för den legendariska möbelikonen Bruno Mathsson. Men eftersom vi bor i Kullabygden ville vi ha närmare till vårt galleri och efter att ha letat runt så fann vi vår lokal på Bruksgatan 7 som ligger på stråket mellan hamnen och Salthallarna. Vi har sneglat på lokalen tidigare och när den blev ledig så gick det fort.

Varför namnet GOMA?
–Det står för Gallery of Modern Art. Vi har tagit det efter det kända konstmuseet MoMA i New York. Man kan säga att det är en blinkning till den stora världen. Den stora Konstvärlden.

Vad kommer öppningsutställning att bjuda på?
– Vi har hela tiden haft en tanke att om vi flyttar från Värnamo så vill vi skapa en utställning med alla de konstnärer vi har ställt ut genom åren – som är 17 stycken. Tre av dem – Kristina Eriksson, Marja Sikström och Kiwa Saito – är bosatta här i trakten.

Kan man sätta någon etikett på den konst ni ställer ut?

- Spännande samtidskonst. Det kan vara brett och det kan vara smalt. Vi vill skapa en bra mix. Något av det viktigaste är att väcka besökarnas nyfikenhet på de konstnärer som medverkar.

Vad hoppas ni på inför er första utställning?
–Att det kommer mycket folk. När vi hörde att det är hamnfest samma dag sa vi ”hoppsan”, men sen tänkte vi ”vad bra”. Vi har öppet till klockan 17 så alla hinner hit innan Bo Kasper börjar spela. Vi hoppas locka folk som redan är konstintresserade men också en ny publik som kan återvända.

Hur många utställningar blir det per år?
– 2022 hoppas vi kunna göra fyra utställningar men siktar på fem till sju nästa år.

Behöver Höganäs mer kultur?
– Absolut, vi läste en färsk forskningsrapport där kultur pekas ut som den viktigaste faktorn till att bosätta sig på en ny plats. Vi kommer göra vad vi kan för att locka bofasta och besökare till Kullabygden. Dessutom känns det extra kul när det är så mycket på gång just nu – Blå Hallen, sammanslagningen av Höganäs museum och Keramiskt center och nya Salthallarna

Vernissage: lördagen 18 juni klockan 11-17

Utställande konstnärer: Anders Cederholm, Kristina Eriksson, Karl-Erik Forsberg, Hans Gothlin, Kerstin Hedman, Bengt-Åke Hellman, Bertil Herlow Svensson, Cajsa Holmstrand, Stefan Johansson,  Lars Olof Loeld, Carl Magnus, Magdalena Nilsson, Johannes Okner, Ilkka Pärni, Françoise Ribeyrolles-Marcus, Kiwa Saito och Marja Sikström.

 

 

 

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.