Ny thaikrog på Köpmansgatan

Sedan en vecka tillbaka doftar det kokosmjölk, citrongräs och thaibasilika på Köpmansgatan. KimSon Huynh, som tidigare drev restaurang Mamado, har lämnat över till Tomas Phandee.

Höganäs har precis fått ett nytillskott på restauranghimlen och det är två nöjda restaurangägare Kullaliv träffar på tisdagseftermiddagen strax efter lunchrusningen.
Kim Son Huynh, som driver Tokio Sushi, var full av entusiasm när han drog igång sitt andra krogprojekt i Höganäs för ett och ett halvt år sedan. Men satsningen på Mamado – en crossover av sydamerikanskt, spanskt och asiatisk – blev ingen lätt resa. Desto gladare är han nu att kunna lämna över restaurangen till Tomas Phandee, vars familj driver en av Helsingborgs äldsta thailändska restauranger – Phuun Thai vid Hamntorget i Helsingborg.
– Det var faktiskt Johan Fritzell, på Holy Smoke, som tipsade dem om att Mamado var till salu. Det är jätteroligt att det blev just Tomas som tog över, säger Kim och fortsätter.
– Jag brukar själv äta på familjens restaurang i Helsingborg. Tomas och jag har känt varandra och träffats i de asiatiska kretsarna sedan ungdomen.
Tomas Phandee är född i den gamla thailändska kungastaden Ayatthaya som ligger åtta mil norr om Bangkok, men kom som åttaåring till Sverige. Han har länge arbetat inom restaurangbranschen tillsammans med familjen. De senaste tre åren har han drivit sin egen restaurang, Phuun Thai, på Västra Berga. Nu var det dags att pröva något nytt.
– Det kändes spännande att utöka i en annan stad. Här i Höganäs finns ännu inte thailändsk mat så som vi tillagar den. Alltid från grunden, med färska råvaror, säger Tomas.
Vid sin sida i restaurangprojektet har han sin fru Johanna Tran och mamma Praphakron Phandee, som står i köket.
– Det känns bra att vara här. Att få tillstånd och allt annat har gått så snabbt. Jag trivs redan. Många av mina gamla kunder på Västra Berga bor i Höganäs, Lerberget och Viken. Nu tittar de in här istället.
Kim Son Hynh är inte bara glad över att överlämna sin restaurang i trygga händer.
– En ny thailändsk restaurang ger dragkraft och är bra för hela Köpmansgatan.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.