Olle Myrberg: "Jag är Kullamannen"

På lördag 5 augusti invigs utställningen på Himmelstorpsgården om den legendariska tv-serien Kullamannen. Eldsjälen bakom utställningen är Olle Myrberg som 1967, 14 år gammal, gjorde sitt livs roll som Kaj i serien regisserad av Leif Krantz.

– De senaste 18 månaderna har jag inte hållit på med annat än det här. Jag ser det som ett uppdrag, det är ju ingen annan än jag som kan eller vet det jag vet, säger Olle Myrberg på telefon från Sundbyberg utanför centrala Stockholm där han bor.

Olle Myrberg har lagt ner mycket arbete på att skapa utställningen som snart tar plats på Himmeltorpsgården. På sju stora tavlor illustreras lika många avsnitt av tv-serien i utvalda bilder. Här finns också en stor karta över Kullahalvön som visar var de olika platserna i filmen ligger. Texterna till varje avsnitt är skrivna av journalisten Hans Nilsson.

– Jag kommer att hålla lite låda och till exempel fråga besökarna vilket sorts vapen doktor Miller använde i serien, säger Olle Myrberg och berättar att han tillsammans med filmaren Claes Enwall kommer att dokumentera evenemanget för Kullens hembygdsförenings räkning men också spela in material till en längre film.

– Under lördagen kommer jag att rycka tag i folk, sätta dem framför kameran och fråga när och var de såg serien Kullamannen första gången men också fråga varför de är så fascinerade av Kullamannen.

Ja varför är folk det? Har du själv något bra svar?
– Jag tror att en av orsakerna är att serien fångade tiden och tidsandan på ett fantastiskt sätt. Leif Krantz kunde sin Hitchcock och jobbade på ett liknande sätt som regissören Roy Andersson. Han höll en scen så länge att åskådaren hann med. Det är ett bra trick för att skapa stämning.

Det har nu gått 56 år sedan ett stort filmteam intog Kullabygden, inkvarterades på Strand hotell i Arild och körde igång. Kullens fyr, gruvschaktet Prins Gustav Adolf, Krapperup, Bräcke Mölla och Brunnby kyrka var bara några av inspelningsplatserna.

Olle Myrberg var en av ungdomarna som blev uttagen att spela en av huvudrollerna – Kaj – som tillsammans med Tommy, Peter och Marianne flyttar in på Himmelstorpsgården och upplever sitt livs mest spännande sommar.

– Det var 400 personer som testades för rollerna. Jag tror att vi fyra – jag, Håkan, Staffan och Maria – fick rollerna för att vi kände varandra sedan tidigare och hade en gruppdynamik. Vi spelade teater tillsammans i teatergruppen Vår teater och inspelningsledaren för Kullamannen Curt Malmsten var en av våra teaterlärare.

Olle fick omedelbart en fin kontakt med regissören Leif Krantz.

– Han och jag fick en superkommunikation. Jag brukar kalla Leif Krantz för Leif ”Trance”. Han försatte åskådarna i transläge. Han var väldigt införstådd med hur man bygger upp en känsla och han kunde som sagt sin Hitchcock.

För Olle var Kullabygden ingen ny bekantskap. Redan fyra år innan inspelningen hade han och hans familj hyrt en hel sommar i Mölle när hans styvpappa, den välkände artisten och skådespelaren, Per Myrberg hade en krogshow på Kustens Perle i Snekkersten och pendlade över Sundet.

– Jag ägnade mycket tid åt att gå runt hela Kullahalvön och kolla. När vi några år senare spelade in serien visste jag hela tiden var jag var. På något sätt känns det som att jag är Kullamannen, säger Olle och skrattar.

Vad har du gjort de senaste 55 åren?
– På något sätt hade jag ju testat det där med teater och film, det hade gått av sig själv, så att komma in på Scenskolan lockade mig inte. Jag har nog haft 35 olika jobb och bland annat utbildat mig inom hypnos. Jag blir nog snabbt uttråkad. När jag var 40 började jag plugga media, reklam och kommunikation och jobbade som IT-konsult i flera år. Jag har också drivit café – dit jag bjöd in Leif Krantz det sista året han levde.

Är det fler än ni fyra ”ungdomar” som är i livet?
– Nej det är vi och mannen som stod på bensinstationen i första avsnittet som är vår teaterlärare och inspelningsledaren – Curt Malmsten.

Jag har hört att det är en nyinspelning av tv-serien på gång stämmer det?
– Ja det lustiga är att två personer på ålderns höst har slagit sig ner i bygden, en producent och en manuskille. De har kontaktat Håkan och mig, de vill göra en remake och förlägga handlingen till 1980-talet innan hela internetköret drog i gång. Vi sa att vi kan vara med, vi kan stå vid Himmelstorpsgården när ungdomarna kommer och frågar om vägen säger Olle med ett skratt.

Inspelning i Höganäs, regissören Leif Krantz i vit hatt.

FAKTA
Utställningen på Himmelstorpsgården är ett samarbete mellan Kullens hembygdsförening och Sundbybergs stadsmuseum, där Olle Myrberg är styrelsemedlem. Förra sommaren ledde Olle Myrberg och Håkan Waldebrandt (som spelade Peter) guidade turer med intresserade kullamannenfantaster till viktiga platser i tv-serien som ligger i närheten Himmelstorpsgården. Turerna spelades in och filmen går att se på Kullamannens vänners facebooksida. www.facebook.com/groups/6121492442/?locale=sv_SE

Kullamannens vänner är en facebookgrupp med fler än 1700 medlemmar.

Kullamannen i sin helhet går att se på https://www.svtplay.se/kullamannen

Läs mer om Kullamannen: www.kullaliv.se/m/aktuellt/lordag-i-kullamannens-fotspar

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.