Paret som satsar på grönt

Gröna Skafferiet i Södåkra är en av Kullabygdens många härliga gårdsbutiker. Kullaliv fick en pratstund med ägarna Caroline Åkesson Wijkmark och maken Jonas.

Gröna Skafferiet, som ligger på Mejerivägen i Södåkra, är en av nykomlingarna bland Kullabygdens gårdsbutiker. Caroline är tandsköterska och sedan barnsben intresserad av odling. Jonas är snickare och har helrenoverat och byggt till det vackra huset med anor från början av 1800-talet. Något som verkligen bidrar till känslan och harmonin är de frigående hönsen av raserna Hedemora, Wyandotte och Welsumer. Tillsammans med det vackra hönshuset – självklart byggt av Jonas – har Gröna Skafferiet en odling på ca 1000 kvadratmeter men planerar att utöka för att kunna möta anstormningen av kunder.

Varför blev det en gårdsbutik för er?
– Vi började odla i pallkrage som ganska snart blev till odlingsbäddar, det blev starten på vad som finns här idag. Min svärmor frågade vad skulle göra med alla odlingsbäddar för vi kunde väl inte äta upp alla grönsaker själva men ganska tidigt hade vi en dröm om en egen gårdsbutik med obesprutade grönsaker. Den blev verklighet för fyra år sedan och sedan två år tillbaka driver vi den professionellt men eftersom vi har ordinarie arbeten så har vi bara öppet på lördagar.

Vad är hemligheten bakom de vackra och välsmakande grönsakerna?
– Först och främst att hela tiden vara närvarande under växtprocessen säger Jonas, vissa växter kan behöva skyddas från starkt solljus med perforerade nät, vattningen är självklart viktigt och bra gödning. Vi använder nässelvatten som är bästa gödningen, man blötlägger nässlor i behållare och låter det dra i minst två veckor, man känner på doften när det är klart att användas då det luktar ganska räligt men det kan man ta då det gör underverk för grödorna.

Vad odlar ni?
– Oj, det är mycket, vi odlar det vi själva gillar och det som växer bäst här. Men också vad våra kunder vill ha, för att nämna några så är det kronärtskockor, olika sorters lök, italiensk rödlök, gourmetlök, avlång gul lök, olika sorters blomkål – grön, lila, orange, flera sorters kål, spetskål, vitlök, gulbeta och kålrabbi. Några sorter vi vill lyfta lite extra är den söta och goda evighetstomaten, den lite smakmässigt sötare gourmetrödbetan och rosettkålen som är en korsning av grönkål och brysselkål.

Vad är roligast med er gårdsbutik?
– Mötet med människor, när det kommer nya kunder så försöker vi alltid hinna med en rundvandring i grönsakslanden där vi berättar om alla olika sorter och ger lite tips om tillagning. Det skapar roliga samtal och gör allt arbete vi gör här extra mycket värt.

Gröna Skafferiet hittar du här:

Hitta fler gårdsbutiker i vår heltäckande guide.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.