Päronet är på G

Päronet har länge hamnat i skymundan för det omhuldade äpplet. Men nu börjar den ädla frukten vinna mark tror päronodlaren Sylvia Wihlborg – som snart börjar skörda.

Det är bråda tider i päronodlingen i Skättekärr. På den nära fyra hektar stora odlingen växer mer än elva tusen päronträd fulla med frukt, som nu ska skördas inom några veckors tid.

– Förra året var det extremt tidigt, i år är det extremt sent. Päron vill ha värme, säger Sylvia Wihlborg och berättar att hon innan startskottet går smakar på päronen varje dag och även mäter sockerhalten med en speciell mätare för att veta när det är dags.

Efter mer än tjugofem år som päronodlare kan Sylvia det mesta om frukten och har lärt sig den hårda vägen. Några år efter att hon och maken Lasse planterat de första träden såg det inte så bra ut. Päronträden var lösväxta och drabbades av skadeangrepp och sjukdomar. En kunnig, holländsk trädgårdskonsulent vände utvecklingen till det bättre.

– Träden behövde mer kalium och när vi började rotskära träden blev det ordning på torpet.

Genom att rotskära får man balans mellan trädets rötter och trädets krona, förklarar Sylvia. Päronträden kan bli väldigt höga och som päronodlare måste man gilla beskärning. Varje vårvinter kör Lasse traktorn mellan träden medan Sylvia sitter på lastaren och klipper.

– Det är mycket klipp i topparna, man måste klippa in och föryngra. Jag räknar med ungefär hundra klipp på varje träd, berättar Sylvia och försöker förmedla sina kunskaper om hur trädgrenarna ska beskäras och blomknopparna gallras under våren för att få en bra skörd även nästa år.

För fem år sen behövde delar av trädbeståndet i odlingen föryngras. Sylvia och Lasse valde då att satsa på sorten Clara Frijs. Sylvia beskriver sorten som saftig och krispig.

– Jag tror att Clara Frijs gjort att fler gillar och köper päron. Vi märker att många ungdomar älskar sorten. Förr i tiden var det mest äldre människor som åt päron till en ostbricka. Nu börjar det vända.

I den vackra odlingen växer också sorterna Conference, Elsa och Pierre Corneille. Det är svårt att hålla händerna borta.

– I skördetid äter vi själva så mycket päron att vi håller på att spricka. Jag gillar att koka in dem i ingefära och vanilj och äta dem iskalla med en klick grädde.

Paronen_2

Potatisgratäng med gorgonzola och päron

500 g potatis, gärna marilyn
2 fasta päron, gärna clara frijs (ca 300 g)
1 liten purjolök (ca 150 g)
100 g gorgonzola
2 dl riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 ägg
1 tsk malen muskot
ev hackad röd paprika och -bladpersilja till garnering
smör till formen
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 200 °C.

Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.

Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form.

Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i mat-beredare. Häll blandningen i formen.

Grädda den mitt i ugnen cirka 40 minuter. Garnera gärna med persilja och paprika.

Passar utmärkt till rökt kött, gärna kassler.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.