Reko-ring Kullabygden firar ett år

Närproducerad mat direkt från bondens baklucka. Snart firar Reko-ring Kullabygden ettårsjubileum. På torsdag den 7 mars kan du mingla med flera av de lokala producenterna på ICA Kvantums parkeringsplats i Höganäs och provsmaka äppelmust och olika sorters delikatesser. 

– Det känns jättebra. Vi är mycket nöjda med gensvaret. Vi har fått många medlemmar men skulle förstås vilja att de handlar ännu mer. När konsumenterna väl har provat på förstår de hur bra det är att hoppa över alla mellanhänder. Att bonden får hela kakan och att man genom sitt sätt att handla månar om sin egen närmiljö och bidrar till en levande landsbygd.

Det säger Tina Berthelsen, Lottenlund Estate som tillsammans med Pia Ohnell på Flädergården drog igång Reko-ringen i mars förra året. Ett år efter start har ringen drygt 2400 medlemmar som idag kan handla varor av 19 lokala producenter. Modellen som spritt sig över hela landet är lika enkel som smart. På en gemensam face-book-sida marknadsför producenterna sina varor. Konsumenterna tittar in på sidan, bokar vad de vill ha och hämtar sedan upp sina varor på Jönssons Bil i Viken eller ICA i Höganäs.

Bland de närproducerade varorna finns idag allt ifrån bröd, äppelmust och honung till ett brett utbud av kött som linderödsgris, lamm, get och kyckling.

– Bräcke-Annas ägg är extremt populära och även Bosarps gård i Blentarp som levererar ekologisk kyckling och gräsbetskött en gång i månaden.

Vad önskar du inför nästa år?

– Att vi får med oss ännu fler producenter så att våra medlemmar får en ännu mer attraktiv varukorg och kan handla mer hos oss och mindre på traditionellt vis. Idag har vi många köttproducenter med men vill gärna ha fler grönsaksodlare. Det är viktigt inte minst för att vi behöver äta mer vegetariskt.

Nästa utlämning är den 7 mars 18.30-19.00 på Ica Kvantum.

Någon gång runt påsk börjar Reko-ringen med veckovisa utlämningar istället för varannan vecka.

Foto: Oliva Berthelsen på Lottenlund. 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.