Snart är Den Goda Julen här

Under 14 år arrangerade antikprofilen Joakim Bengtsson julmarknad i Gamla Kassan i Landskrona – nu återuppstår den i Blå Hallen i Höganäs. Premiär i morgon fredag den 29 november. Kullaliv har träffat en laddad julgeneral inför marknaden som pågår i tre dagar.

Julmarknad på Gamla kassan var ju en klassiker under många år, tror du folk i samma utsträckning kommer hitta till Blå Hallen?

– Absolut, och mer därtill, rekordet i Landskrona var runt 4000 besökare, jag tror och hoppas att det kommer betydligt fler till Höganäs. I Blå Hallen har vi så mycket större yta att leka med, ca 3000 kvadratmeter, ungefär som en halv fotbollsplan. Dessutom blir tillgängligheten för barnfamiljer och människor med funktionshinder så mycket bättre.

Vad kommer folk att mötas av på Blå Hallens julmarknad?

– Ett fullkomligt överdåd av julstämning, men absolut inget krimskrams. Det kommer flöda av julgranar, halmbalar, julbockar, blomstersmyckning, unika julklappar, återbruk och vintage och över allt – doften av nybakade lussebullar. Jag kommer dessutom ha min egen julgran, en extra stor, och jag lovar att gräva djupt i min samling av tusentals julkulor och annat julpynt för att skapa någonting alldeles extra.

Mat och dryck, vad kommer att erbjudas?

– Vi kommer att servera julsmörrebröd med tillhörande julöl, julsnaps eller julmust. Dessutom kommer flera mataktörer att erbjuda sina specialiteter, både inom- och utomhus.

Självklart blir det kaffe, kakor och lussebullar, det har ju i alla år varit vårt signum. En gammal tradition har ju varit att man kunde ta med kaffekoppen hem, i år lägger vi till att om man beställer kaffe med påtår så kan man även ta med kaffekannan hem.

Det låter som att ni har bunkrat upp med både koppar och kannor, har ni tillräckliga mängder?

– Jag hoppas det säger Joakim. Just nu har vi ca 2500 koppar och 1300 kannor men försöker nog ladda upp med mer porslin.

Vad ser du själv fram emot, kanske något som du inte har haft på Gamla Kassan?

– Oj, det blir ganska många nyheter och överraskningar. Vi har exempelvis två stora körer, Höganäs egen Voce Celeste och Helsingborgs symfoniorkesters kör som kommer framföra stämningsfull körsång med jultema. Dessutom kommer vi ha ett tält mitt i hallen där det kommer hända magiska saker för alla barn och alla andra med barnasinne.

Men det som jag själv ser mest framemot är kröningen av Kullabygdens Lucia, hon kommer hit med häst och vagn söndagen första advent. Kröningen är ett event som vi genomför tillsammans med Handelsplats Höganäs och Kullagymnasiet.

Slutligen vad önskar du mest just nu inför julmarknaden?

– Att det kommer mycket folk, att alla ska trivas och umgås, att det ska bli en riktig folkfest och att marknaden blir en riktig rivstart på julfirandet.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.