Succé för Höganäs nya bokfestival

Succé för Höganäs nya bokfestival

I helgen vallfärdade litteraturintresserade till Höganäs och Blå Hallen för att vara med på premiären av Höganäs Summer Bookfestival. Kullaliv fick en pratstund med bokhandlaren och initiativtagaren Christoffer Palmer.

Hur känns det så här några dagar efteråt?
Trött men glad! Just nu känner jag mig både fysiskt och mentalt jättetrött, men också lättad över att festivalen flöt på så bra utan några som helst större missöden.

Vad är du mest nöjd med?
Allt, mest att vi fick ihop ett sådant bra program, att alla dessa tunga namn i författarvärlden ville medverka på en okänd festival på en mindre ort. Men också att det kom så många besökare utifrån, våra parkeringsvakter roade sig med att fråga var besökarna kom ifrån och väldigt många kom från Malmö, Göteborg, Kristianstad och några hade till och med bilat ner från Stockholm. Det visar att festivalen har nått ut på riksnivå.

Något som du fick gåshud av?
Ha ha, hade gåshud nästa hela tiden, men det var nog på sista inslaget i festivalen när Sebastian Lilja och Hush forever spelade. Då kunde jag för första gången på mycket länge slappna av och bara njuta av den fantastiska musiken och stämningen som fyllde hela Blå Hallen. Då hade jag svårt att hålla igen tårarna. Det var mycket känslor då.

Hur många kom?
Vi räknar med att ca 2 000 personer lyssnade på författarna och drygt ytterligare ca 1000 personer köpte biljett till utställningarna och mässan. Några veckor innan var vi nervösa för att ingen skulle komma, och veckan innan när vi började känna intresset från media så började vi bli nervösa att det skulle komma för mycket folk. Till slut blev det jättebra!

Vad har ni fått för respons på festivalen?
Överväldigande, det strömmar in grattis från alla håll och kanter, från medverkande och besökare, sedan kollade jag en mediadatabas och det är över 100 tunga aktörer som har rapporterat eller bevakat festivalen, exempelvis SVT, DN, SVD, Sydsvenskan, HD – det känns riktigt stort.

Kommer ni göra om det?
I början på sommaren när jag började känna pressen och inse omfattningen på allt arbete som återstod så sa jag ”aldrig mer”. Men sent på lördag kväll, sista festivaldagen, när Liselotte och jag tog ett glas vin i ett öde Blå Hallen så sa vi att vi har inget val – detta måste få en fortsättning! Vi har så många bra idéer kvar att förverkliga. Nu måste vi bara få ihop en lite större organisation med fler som kan hjälpa till. Vi var bara fyra personer som fixade detta, varav projektledaren Liselotte Fritz, koordinatorn Sofia Orre och Art directorn Mats Mjörnemark gjorde det allra mesta av det tunga jobbet för att förverkliga denna festival.

Någon eller några som stöttat festivalen som du vill ge en extra eloge?
Vi fick ett enormt bra gensvar när vi presenterade upplägget för tunga aktörer som Region Skåne, Kulturrådet och Svenska Akademien, men det som kanske berör mig mest är den snabba responsen från lokala företrädare som Mediagården, Höganäs AB och McDonalds genom Christina Tinni Richter – ingen av dom tvekade att gå in och stötta. Sen har vi många volontärer som mycket tidigt anmälde sitt intresse av att få hjälpa till – utan dessa hade vi inte gått i mål. Dessutom hade vi förmånen att vara i Blå Hallen – sannolikt en av de mest spännande lokalerna i Sverige – där vill jag ge ett stort tack till delägaren Martin Enget som har varit otroligt behjälplig och lånat ut fantastisk rekvisita som bidrog till att skapa magisk stämning.

På fotot från vänster: Liselotte Fritz, Sofia Orre, Mats Mjörnemark och Christoffer Palmer.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.