Tage Andersen i Blå Hallen klockan 15

Idag fredag den 19 juli klockan 15 öppnar livsstilsmässan Det goda livet i Blå Hallen i Höganäs. Kullaliv har fått en pratstund med mässans stora stjärna – Nordens främsta blomsterkonstnär Tage Andersen – som förvandlat den stora Pelarsalen till en plats för själen.

Till vardags håller Tage Andersen mest till på karolinergården Gunillaberg i småländska Bottnaryd och på Ny Adelgade 12 i Köpenhamn där hans världskända blomsterbutik ligger. I flera dagar har han nu tillsammans med sitt team på fyra personer förvandlat den stora Pelarsalen i Blå Hallen till en helt egen värld där pioner i underbara nyanser väller ut ur gammal höganäskeramik placerad på märkliga piedestaler. Där Ferdinand Rings egendomliga keramikskulpturer fått silvriga växter i sina ”öron” och klättrat upp på gamla vagnar av smidesjärn. Här finns Jesus omgiven av spretiga tistlar och en afrikansk lilja av enorma proportioner. I en hage av gjutjärnsstaket bökar två hängbukssvin med en keramisk skulptur vid sina klövar och ger små belåtna ljud ifrån sig.

– Jag brukar alltid använda djur på något sätt i mina installationer. Här i Blå Hallen var det praktiskt möjliga att använda hängbukssvin. Det är snälla och trevliga djur. Den stora heter Herkules, flickan har inget namn ännu men vi kan väl kalla henne för Odette, säger Tage Andersen med ett leende i sina varma ögon.

Hur kommer det sig att du tackade ja till att skapa den här utställningen?

– En bra fråga, säger Tage Andersen och skrattar.

– Det kändes intressant att göra något annat, något nytt och att träffa nya människor. Cecilia Liljedahl som är projektledare känner jag sedan 25 år tillbaka men Martin, Sylvia och Joakim är nya för mig. Blå Hallen är en fantastisk och intressant byggnad. Jag hittade så många fina saker här som jag kunde kombinera med mina egna grejer. De ville gärna ha med blommor i utställningen. Blommor får människor att känna något – det är viktigt, säger Tage Andersen.

Har du någon relation till Kullabygden?

– Nej, jag har bara varit här två gånger för att förbereda inför utställningen. Jag har alltid så bråttom på väg till Gunillaberg så jag kör bara förbi.

Hur mycket har du planerat i förväg och hur mycket skapar du spontant på plats?

– Jag har pekat ut alla de ting jag ville använda men efter det har jag inte planerat något. Allt sker här på plats. Jag kombinerar alltid osedvanliga ting tillsammans. Improviserar. Det gäller att ta snabba beslut.

Och alla blommor vem väljer ut dem?

– Jag väljer ut allt. I minsta detalj.

Vad händer klockan 18 idag när du står som programpunkt?

– Det vet jag inte. Det berättar Cecilia en timme i förväg, säger Tage med ännu ett skratt.

 

Tage Andersen finns på plats i Blå Hallen under fredag och lördag och kommer då också att signera sina böcker.

Det goda livet håller öppet fredag 15-21, lördag 11-20 och söndag 11-17.

 

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.