Tiden är inne för Råh

I den q-märkta Klockaregården snett mittemot Väsby kyrka bor och arbetar kläddesignern Isabel Lundahl. Hennes plagg med inspiration från samisk kultur är på väg att erövra modevärlden.

”Om du någon gång ska göra egna kläder – tänk på Lappland och det samiska!”  Det rådet fick Isabel Lundahl tidigt av sin mamma, även hon med ett yrkesliv inom textilbranschen och som från 13 års ålder sydde kläder till sina 12 syskon hemma i Kalix.

– Jag har inte släktforskat, men min släkt härstammar från Lappland och både mitt flicknamn Sortti och våra höga kindknotor tyder på ett samiskt ursprung, säger Isabel som själv är uppvuxen i Viken och Malmö.

Genom ett fönster inramat av murgröna i den före detta församlingsgården faller solljuset på delar av höstkollektionen som hänger färdig på en stång. Några av plaggen bär mönster som Isabel hittat i gamla lappländska mönsterböcker, ylletröjorna är särskilt tvättade för att vara både vind- och vattenavvisande. De samiska symbolerna renhuvudet, snöflingan och hjortronet är återkommande.

– Grovstickat görs i Estland och Litauen, då det inte längre finns någon sådan produktion i Sverige. Men vi försöker välja så närproducerat som möjligt. Jersey stickas på en fabrik utanför Borås. Allt i läder görs i Småland, säger Isabel och visar väskor, ipad- och datorfodral i naturgarvat skinn.

När Råh startades 2001 hade Isabel just varit mammaledig med dottern Thea och gick en kurs i mönsterkonstruktion i Norrköping dit hon flyttat med maken på grund av hans basketkarriär. På kursen träffade hon textilläraren Anneli Pettersson och båda fattade tycke för varandras idéer. Som kompanjoner skrev de affärsplan och sydde upp 20 plagg över en sommar. Isabel och Anneli Pettersson kom tidigt på namnet Råh.

− Vi lekte med å, ä och ö och kom att tänka på skogsrået som ju har vackra kläder och lever i naturen. Sedan ville vi arbeta med högkvalitativa råmaterial och namnet Råh var fött. H:et lade vi till för att det skulle bli snyggt.

De var inte bara före sin tid med att satsa på närproducerat och naturnära, de var också tidigt inriktade på en genuint nordisk formgivning, som idag är exotiskt trendigt i hela modevärlden.

− Vi ville göra något skandinaviskt inte bara som en trend eller i en kollektion utan som ett livsstilsmärke byggt på hantverkstradition.

Råh of Scandinavia hade tidigare fysiska butiker i Söderköping, Linköping, Norrköping och Helsingborg. Men då Isabel köpte ut Anneli Pettersson 2007 och själv hela tiden jobbade parallellt på först Topeco, sedan Iittala räckte tiden inte till. Hon var för inte så länge sedan nära att ge upp företaget, men så träffade hon varumärkesstrategen Anna-Karin Falk, som tyckte att hon absolut inte skulle låta ett koncept som Råh gå förlorat. Tillsammans med ytterligare en kompanjon, Åsa Rosén, bestämde de sig istället för att satsa ordentligt. Råh of Scandinavia går nu på export via både agenter och ny e-handelsplattform.

− Barnsjukdomarna har jag gått igenom så nu är det business, skrattar Isabel.

Inifrån köket kvittrar undulaten Fjunet energiskt. Annars råder stillhet i Klockaregården med omgivande, parkliknande trädgård.

− Jag mår som bäst när jag har balans mellan att resa och att vara här i mitt kreativa lugn, säger Isabel som dock har planer på ett nytt showroom – kanske i Höganäs.

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.