Titta in på Höganäs Verkstad

Titta in på Höganäs Verkstad

För mer än hundra år sedan började Höganäsbolaget att bygga upp en egen mekanisk verkstad. Nästa år firar Höganäs Verkstad 125-årsjubileum. Kullaliv har besökt den anrika verkstaden och träffat arbetare med yrkesstolthet.

Det känns som att förflytta sig långt bakåt i tiden när man kliver in i Höganäs Verkstad. Tiden och historien är inristad i lokalerna med sin enorma takhöjd. Den sitter i väggarna, i de slitna golvytorna, i omklädnings- och fikarum, i snickrade trälådor där verktyg och skruvar har sin givna plats. I mer än hundra år har människor stått här vid arbetsbänkar och svetsat, svarvat, ritat, tillverkat och reparerat komponenter och maskiner som används inom industrin.

En höstdag 2017 pågår arbete överallt i lokalen. En av verkstadens cirka 60 medarbetare svetsar med svetslopporna flygande runt sig som sprakande tomtebloss, en annan monterar en stor metallring i en karusellsvarv som snart ska sättas igång. I en avskild hörna står en medarbetare djupt koncentrerad över en konstruktionsritning som ska bli till en maskindel åt ett malmöföretag.

Många beställningar är unika, tillverkas bara i ett exemplar och kräver mycket tankearbete och kreativitet. Dimensionerna på det som tillverkas varierar från några centimeter till saker som väger flera ton, berättar Höganäs Verkstads vd Dag Richardsson, när han tar oss runt i lokalerna.

–När min son gick ut grundskolan sa rektorn i sitt avslutningstal  ”när jag gick ut skolan för länge sedan fanns bara industrin att gå till, nu finns det så många fler möjligheter”. Då blev jag riktigt upprörd. Industrin är det som håller vårt välstånd igång i Sverige. Det är fint att arbeta inom industrin och det är viktigt att vi är attraktiva för unga människor.

Höganäs Verkstads äldsta delar kom till redan i slutet av 1800-talet. Det var då Höganäsbolaget startade en mekanisk verkstad för att försäkra sig om att ha skickliga yrkesmän som kunde bygga, serva och klara företagets tekniska behov.

Sedan 2005 är Höganäs AB minoritetsägare i Höganäs Verkstad men står fortfarande för cirka hälften av omsättningen.

En relativt ny nisch för verkstaden är tillverkningen av fackverks- och belysningsmaster. Investeringen i en modern svetsrobot 2016 ledde till att företaget fick Scanmast, som är störst i Sverige på master, som kund.

– Med roboten kan vi konkurrera med de mycket lägre lönekostnaderna i Polen. I samband med investeringen har tre medarbetare utbildats för att kunna sköta den. Nu kör vi roboten i 2-skift. Tack vare roboten har vi kunnat nyanställa fem-sex personer, berättar Dag Richardsson.

Längst in i lokalerna arbetar Ingvar Olsson med att sprutmåla svarvade ringar till Sandvik. Ingvar som varit här sedan 1968 är en av dem som arbetat längst på företaget.

–Jag tänkte att jag skulle stanna kvar tills att jag gjort lumpen, men trivdes och blev kvar. Många av oss som började då gjorde det och vi har blivit lite av en familj.

Fakta Höganäs Verkstad

Ca 60 anställda

Omsättning ca 60 miljoner

Huvudägare är Ola Jönsson och Johan Fredholm. Dag Richardsson och Höganäs AB har minoritetsposter.

Firar 125 år 2018.

 

Tidigare nummer

Webbplats www.kullaliv.se använder cookies. Mer information.